Poljoprivrednici traktorima blokirali centar Kragujevca, najavili dolazak na protest u Beograd

FOTO: FoNet

Poljoprivrednici koji su traktorima došli iz sela u okolini, održali su danas jednočasovni protest ispred Skupštine Grada Kragujevca, nezadovoljni stanjem u poljoprivredi.

Oni su oko 15.00 časova, traktorima blokirali saobraćaj u Ulici Zorana Đinđića, a protest je obezbeđivala policija.

Jedan od osnivača Pokreta „Volim selo svoje“ i kragujevački odbornik Jovica Radovanović je novinarima rekao da je situacija u poljoprivredi godinama loša, a da je sada „došla do finala“.

Kazao je da su se na mirnom protestu okupili poljoprivrednici iz nekoliko sela sa gornjemilanovačkog puta, od Divostina do Ramaće.

„Seljaci ponovo moraju da brane zemlju, kao nekada naši preci u ratovima, a mi danas u ovim mirnodopskim uslovima protestujemo da kažemo da je proizvodnja hrane došla na sam rub propasti, a siguran sam i naša država zajedno sa nama“, rekao je Radovanović.

Kazao je da je za danas bilo planirano da se ide za Beograd, zajedno s udruženjima iz drugih mesta, ali su im ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekli da im to neće dozvoliti i da mogu samo da obezbede njihov dolazak do Kragujevca.

„Ali sutra za Beograd idemo automobilima, biciklima, peške, bez traktora, kako ko može, naravno daćemo podršku u borbi za bolju, kvalitetniju, pošteniju, mirniju Srbiju“, najavio je Radovanović.

Podsetio je da je ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, ranije na sastanku sa poljoprivrednicima u Ravnom gaju kod Knića garantovala da cena mleka više neće ići na dole i proračunala sa stručnjacima da cena u proizvodnji košta 65 dinara, dok je sada cena mleka na otkupu 40 dinara sa tendencijom daljeg pada.

„Znači, ona nije govorila istinu“, naveo je Radovanović i ocenio da je sada „suviše kasno za reakciju predsednika države“.

Radovanović je poručio da moraju da se donesu rešenja koja će biti od koristi poljoprivrednicima, a ne samo ljudima na vlasti.

Poljoprivrednik iz Divostina Ljubiša Nektarijević je agenciji Beta rekao da poljoprivrednici protestuju, jer država ne razume njihove probleme na koje dugo ukazuju.

„Pokušali smo i institucionalno da reagujemo, javljali smo se i davali predloge i sugestije Ministarstvu, ali nažalost skoro da ništa od toga nije usvojeno. I neke stvari koje se obećaju, bude samo jedan mali deo ispunjen“, kazao je Nektarijević.

On je rekao da poljoprivrednici u Srbiji imaju najmanje subvencije u regionu i u Evropi.

„Od nas se očekuje da budemo konkurentni u uslovima rada koji nisu ni približni kakvi su u Evropi, a hoćemo sa njima da se takmičimo. Zato mi propadamo, a građani jedu neke uvozne proizvode seljaka iz drugih zemalja“, rekao je Nektarijević.

Pročitajte još:

Poljoprivrednici iz Šumadije sutra kreću za Beograd, u petak ispred Vlade

Poljoprivrednici blokiraju puteve, mlekarima otkazuju otkup, blokirana Ibarska

Policija zaustavila poljoprivrednike ispred Kraljeva, zastoj na IbarskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.