Hoti: Zbog Kurtijevih nepromišljenih postupaka odmah se traži ZSO

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Bivši kosovski premijer, Avdulah (Avdullah) Hoti, izjavio je da je Kosovo u nepovoljnom položaju u dijalogu sa Srbijom zbog Kurtijevih nepromišljenih postupaka. Prema njegovim rečima, Kosovo je sada u ćorsokaku i zahtev međunarodnih partnera je da se odmah uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom.

Hoti je u intervjuu za KosovaPress rekao da je njegova vlada ostavila okvir za dijalog koji ima za cilj obostrano priznanje, ali da su Kurtijeve akcije unazadile ovaj proces.

„Smatram da je pogrešan pristup ove vlasti, od samog početka, doveo do ove situacije, gde je sada zahtev naših međunarodnih partnera da se odmah formira Asocijacija. U prethodnoj vladi smo sa našim međunarodnim partnerima dogovorili okvir dijaloga koji se nije doticao ovih tema… Šta je ova vlast uradila kada je preuzela vlast? Odustali su od tog okvira dijaloga i došli do nekih tačaka koje sežu vek i po unazad i stavili zemlju i sebe u ćorsokak, naneli su zemlji veliku štetu“, naveo je Hoti.

Hoti je rekao da je Kosovo u najnepovoljnijem položaju za dijalog zbog odluka koje su dovele do zaoštravanja situacije na Severu i povlačenja Srba iz institucija.

„Najbolji način je stvaranje političkog konsenzusa unutar zemlje i bliska koordinacija sa našim međunarodnim partnerima, posebno sa SAD, kako bismo izbegli stvaranje nepotrebnih problema na terenu. Stalni je zahtev naših partnera da ne pravimo ovakve probleme, uprkos tome što smo u pravu, u vezi sa tim akcijama koje su preduzete na severu zemlje proteklih meseci. Svi su nam dali za pravo, ali su tražili da ove odluke odložimo za trenutak koji je povoljniji za Kosovo. Danas smo u najnepovoljnijoj situaciji za dijalog, jer je to situacija kada se ne nalaze sve institucije reda i mira i države Kosovo na Severu“, naveo je Hoti.

Bivši kosovski premijer rekao je za KosovaPress da očekuje od premijera da bude oprezan u svojim postupcima, pošto se svi pritisci vraćaju na Kosovo, a ne na Srbiju.

Hoti ujedno kaže da je kosovska vlada netransparentna u vezi sa evropskim predlogom.

„Tražiću i očekujem da ću imati izveštaj u Skupštini. Smatram da je neprihvatljivo da opozicija i građani prihvate nacrt francusko-nemačkog plana. Neprihvatljivo je da Vlada u septembru šalje komentare, da u decembru dobije novi nacrt, a da ne obaveštava ni javnost, ni građane, ni Skupštinu kao ustavnu instituciju koja nadgleda proces dijaloga. Govori se o francusko-nemačkom planu, ali nema zvaničnih informacija iz vlade za javno mnjenje i za Skupštinu, tako da moram da budem uzdržan prema sadržaju ovog plana, dok Skupština ne bude zvanično obaveštena“, naveo je Hoti.

Pročitajte još:

 

Kurtijev savetnik: Zašto je na PR veći pritisak za ZSO, nego na BG da prizna Kosovo?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.