Kurtijev savetnik: Zašto je na PR veći pritisak za ZSO, nego na BG da prizna Kosovo?

Jeton Zuljfaj Aljbin Kurti
FOTO: Gazeta Express

Formirajte zajednicu srpskih opština – zahtev je koji Zapad sve češće upućuje Prištini. Vlast na Kosovu, sa druge strane, kaže da je ovo pitanje neodvojivo od priznanja Kosova od strane Srbije, a to je danas poručio i savetnik kosovskog premijera, Jeton Zuljfaj (Zulfaj) kroz pitanje – Zašto je na Kosovu veći pritisak za Asocijaciju, nego u Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova?

„Uoči 15. rođendana naše zemlje, dobro je zastati na trenutak i razmisliti zašto smo se našli u tako delikatnom trenutku pritiska naših prijatelja i saveznika da osnujemo jednonacionalno udruženje“, naveo je Zuljfaj na Fejsbuku.

On kaže da na Kosovu, sa preko 93% Albanaca, ne postoji nijedna albanska vladina institucija ili agencija jer je, kako tvrdi, Kosovo proglašeno za multietničko društvo.

„Shodno tome, ustav Kosova nije predvideo nijednu albansku instituciju i ne može predvideti i prihvatiti nijednu srpsku, romsku, bosansku, tursku, goransku, aškalijsku, egipatsku instituciju“, poručio je ovaj Kurtijev savetnik.

Zuljfaj kaže da zakon prirode nalaže da objekat tokom svog putovanja od odredišta A do odredišta B prati put najmanjeg otpora, te konstatuje da je Samoopredeljenje davalo najveći otpor formiranju ZSO i dok je bilo opozicija i sada kada je na vlasti.

„Sve dok je sadašnja opozicija bila na vlasti, najveći otpor jednonacionalnom udruženju je bio u opoziciji, što se najbolje pokazalo u narodnim demonstracijama koje je sazvalo Samoopredeljenje. ‘Narod se ne pokorava čoveku’. Sada kada su u opoziciji, najveći otpor Asocijaciji ostaje vlast“, konstatovao je.

Kaže da kada predstavnici sa Zapada odu u Beograd da razgovaraju o Kosovu, srpski predsednik deluje kao „najblaži radikal među ultra radikalima“.

Sa druge strane, kada ovi predstavnici dođu na Kosovo i pričaju o Srbiji, „u Vladi i premijeru nalaze najodlučniju poziciju prema Srbiji i protiv jednonacionalnog udruživanja“, dodao je.

Zuljfaj ovde pronalazi objašnjenje američkog i evropskog pristupa.

„Na Kosovu vide potencijal za kompromise i koncesije prema Srbiji više van vlade nego u Srbiji. Zato su više pritiskali Kosovo nego Srbiju“, ocenio je.

Tvrdi i da Vučić „laže Zapad da može da se otcepi od Kremlja“.

„Ali čak i ako je to tačno, zašto bi Kosovo plaćalo cenu? Odvajanje Srbije od Kremlja (u svakom slučaju vrlo sumnjivo) je dobro za samu Srbiju, nema potrebe da za to plaćamo“, poručio je.

Zuljfaj se oglasio uoči održavanja rasprava o Zajednici opština sa srpskom većinom koju je za ovaj utorak najavila američka ambasada u Pištini. Na sastanak su pozvani lideri civilnog društva, vladini zvaničnici, politički lideri i diplomate.

Nakon nedavne krize na Severu Kosova međunarodni predstavnici sve češće insistiraju na dve stvari – zaključenju sporazuma na osnovu evropskog predloga i onome što Priština odbija da učini – formiranju Zajednice srpskih opština.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak nakon nedavnih razgovora sa Kurtijem poručio je da su se dogovorili da se primene svi prethodno dogovoreni sporazumi.

Pre sastanka je u jednom televizijskom intervjuu poručio Prištini da treba da formira ZSO, da ne bi trebalo da se plaši toga, jer će sama da je „oblikuje“ i „neće ništa da joj bude nametnuto. Založio se za formiranje ovog tela na osnovu jednog od evropskih modela, te kazao da na svom stolu ima 15 analiza za zaštitu manjina.

Prištinski zvaničnici, međutim, nastavili su da negoduju zbog zahteva Zapada, dok je čak portparol kosovske vlade pre svega nekoliko dana kazao da zahtev za formiranje ZSO nije zahtev srpske, niti međunarodne zajednice već Srbije.

Sa druge strane, kosovski premijer je ponavljao da ne pristaje na to da ZSO bude preduslov i prioritetni sporazum, te da je za njega Zajednica i dalje neprihvatljiva i da će biti sve dok je „jednoetnička“.

ZSO mu je takođe neprihvatljiv bez otvaranja pitanja konačnog sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru.

U prethodnom periodu je u više navrata formiranje ZSO bez priznanja Kosova od strane Srbije upoređivao sa tim da neko naruči čaj bez šolje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.