Hoće li biti najavljenog sastanka srpske i kosovske delegacije u Parizu?

Prošla nedelja počela je najavom predsednika Vučića da će sledeći sastanak srpske i kosovske delegacije i to pod pokroviteljstvom predsednika Francuske, Emanuela Makrona, biti održan u septembru, a završila se najavom ostavke kosovskog premijera na ovu funkciju zbog poziva Kancelarije specijalnog tužilaštva da u Hagu da iskaz u svojstvu osumnjičenog. Usled poteza kosovskog premijera, ovaj, još jedan pokušaj Evrope da Beograd i Prištinu vrati za pregovarački sto, iznova je pod znakom pitanja.

„Ja verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz biti u septembru. Mislim da je potrebno i vreme da se opet o nekim stvarima govori, vi znate da mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu i da pričam takse ili ne znam šta sve. Hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari pa ćemo onda i mi izaći sa onim što je naše“, rekao je prošlog utorka predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Međutim, tri dana nakon ove izjave, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, najaviće da podnosi ostavku na ovu funkciju zbog poziva na ispitivanje koji je dobio iz Haga. Iako je od ostavke Haradinaja prošlo nekoliko dana, kosovski predsednik, Hašim Tači i dalje nije pozvao parlamentarne partije na konsultacije oko daljih poteza – raspisati nove izbore ili predložiti novog mandatara i rekonstruisati vladu, ustavne su opcije u ovom trenutku.

Ipak, koliko je neizvesno kada i da li će biti organizovani izbori na Kosovu, postaje neizvesno i da li će doći do najavljenog sastanka srpske i kosovske delegacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za TV Prva da sumnja da će u septembru biti održan sastanak Beograda i Prištine u Parizu, ističući da: „sastanka sigurno neće biti dok ne bude jasno da će biti dogovora oko taksi – mi podržavamo francusku inicijativu, ali sastanka neće biti ako se ne osigura da će biti ukinute takse“, prenosi Danas.

Da do sastanka verovatno neće doći saglasni su i analitičari.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, navodi za Danas da ne očekuje da će biti sastanka u septembru u Parizu, i to ne samo zbog taksi koje je uvela Priština.

„Srbija je ranije ove godine učestvovala na sastanku o Kosovu u Berlinu, i bez ukidanja taksi, ali mislim da sastanak u septembru u Parizu neće biti održan zbog činjenice da u Prištini tada verovatno neće biti vlade i skupštine. Svaka namera Hašima Tačija da se sretne sa srpskom delegacijom, a da ova dva regulatorna tela ne postoje, protumačila bi se poput svojevrsnog državnog udara u Prištini. Nedavnom odlukom kosovskog Ustavnog suda ustanovljeno je da vlada formira spoljnu politiku, dok predsednik ima pravo da je zastupa, što znači da Tači neće imati pregovarački okvir za sastanak sa srpskom stranom. Ukoliko, međutim, u Prištini uspeju da zaobiđu izbore i rekonstruišu vladu u istom sastavu parlamenta, do sastanka može da dođe, ali ta opcija je malo izvesna“, kaže sagovornica Danasa.

I Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivano upravljanje, ukazuje za Danas da održavanje skupa u francuskoj prestonici zavisi od izbora na Kosovu. On napominje da je teško očekivati da će takse biti ukinute, „pogotovo zato što će se Haradinaj, najverovatnije, odmah vratiti iz Haga – čak i da on bude zadržan u ovim okolnostima je teško da će se neko usuditi da ukine takse, ali treba očekivati snažan francusko-nemački pritisak da se dijalog nastavi“.

Podsećamo, poslednji sastanak Beograda i Prištine u sklopu Briselskog dijaloga koji su vodili Vučić i Tači održan je novembra 2018. Tada je Vučić prekinuo pregovore zbog odluke vlade Kosova da najpre uvede takse od 10%, a kasnije i 100% na uvoz proizvoda iz Srbije. Iako je ukidanje taksi bio jedan od uslova Srbije za nastavak dijaloga, srpska delegacija se ipak sastala sa kosovskom na multilateralnom samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu aprila ove godine. Međutim, taj sastanak nije rezultirao pomakom u dijalogu pa je novi sastanak bio zakazan za početak jula u Parizu. Taj sastanak je otkazan.

Povezani članci:

Vučić najavio sastanak sa kosovskom delegacijom pod pokroviteljstvom Makrona za septembar

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.