Trajković: Tači ispitivan više sati u svom kabinetu u Prištini, izašao zbunjen


Hašim Tačiji i Kadri Veselji takođe su ispitani od strane Specijalnog suda za ratne zločine, ali su za razliku od Haradinaja to sakrili od javnosti, saopštila je u Danu uživo na N1 Rada Trajković. Ona navodi da mnoge zemlje, među njima i Rusija, poseduju materijalne dokaze o trgovini organima što ova zemlja koristi da ostvari svoj uticaj na Tačija i na pregovarački proces. S druge strane, očuvanje njegove uloge u dijalogu je jedino što Tači može da iskoristi da odloži početak procesa protiv njega. Najbrži način da se dijalog nastavi je formiranje nove vlade u istom sastavu skupštine, na šta je, kako Trajković ekskluzivno otkriva i Srpska lista spremna da da svoju podršku. Međutim, podrška Srpske liste nije dovoljna te su novi izbori gotovo neizbežni.

Gošća Dana uživo, Rada Trajković potvrdila je juče navode poslanika Samoopredeljenja Đeljala Svećle da su Tači i Veselji već saslušani, ali ne u Hagu.

„Sigurno znamo da je i Kadri Veselji bio pozvan. Ja iz međunarodnih izvora imam informaciju da je u Sloveniji dao izjavu, ali krijući to od albanske javnosti. Sa Tačijem je, dok je trajala istraga, istražni postupak i razgovor sa njim vođen je u njegovom kabinetu u Prištini i trajao je više sati. Priča se da je odatle izašao potpuno zbunjen od načina i argumenata sa kojima je suočen tokom istrage. I za njega se govori da je pozvan i da je dao izjavu, ali se to krije“, objašnjava Trajković.

Komentarišući upravo Haradinajev odlazak u Hag, Rada Trajković kaže da je tim potezom kosovski premijer u ostavci uradio dve stvari – odložio pritiske da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i ukazao na moralnu superiornost njegove odluke za razliku od Veseljija i Tačija koji su takođe navodno ispitani, ali se nisu odrekli svojih pozicija.

„Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on boji za svoju političku poziciju i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas“, rekla je Trajković, naglašavajući da se za razliku od njega Haradinaj „bez razmišljanja odrekao institucionalne pozicije“.

Trajković ima određena očekivanja od suda jer smatra da nije logično da sud oslobodi sve. Očekuje da će biti procesuiran slučaj Starog Gracka, zatim ubistva profesora na Ekonomskom fakultetu i slučaj trgovine organima.

Ona kaže da je više od 40 osoba na Kosovu dobilo pozive da se pojave u Hagu u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, a da je srpskoj zajednici najinteresantnije to kada će početi proces protiv takozvane Dreničke grupe, koja je u izveštaju Dika Martija osumnjičena za kidnapovanje Srba i trgovinu organima.

Izbori neizbežni

Govoreći o nastalom institucionalnom vakuumu i mogućnosti vanrednih parlamentarnim izborima na Kosovu, Trajković ocenjuje da su oni neizbežni jer PDK ne može da obezbedi većinu za formiranje nove vlade.

„Ako bi Tači kao predsednik predložio novog mandatara, onda bi imali problem jer Ramušova partija AAK najverovatnije ne bi bila u vladi u kojoj on ne bio njen predsednik. Opozicija se izjašnjava da ne žele u stvaranje nove vlade, već da idu na izbore. Ima nekih informacija da je Srpska lista prihvatila predlog Tačija da formira novu vladu. Ali sve zavisi od međunarodnih predstavnika“, rekla je Rada Trajković i dodala da ipak ni međunarodna zajednica više nije jednoglasna po pitanju Kosova, već da u njoj postoje različite strategije.

Za formiranje nove vlade u istom sastavu skupštine čime bi se izbegli izbori potrebno je 61 od 120 glasova poslanika Skupštine Kosova, dok je za raspuštanje skupštine potrebna dvotrećinska većina, odnosno 81 glas poslanika. S jedne strane PDK ne može da obezbedi podršku za novog mandatara bez podrške jedne od dve najvećih opozicionih partija, LDK ili Samoopredeljenja i podrške svih poslanika manjinskih zajednica. S druge strane ni partije koje žele izbore neće moći da raspuste skupštinu bez glasova PDG i dve parlamentarne grupe koje predstavljaju manjinske zajednice – Srpske liste i 6+ grupe. Iznova rasplet političke situacije na Kosovu zavisi od glasova poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice.

Konkretno, međunarodni faktor na Kosovu se raslojava na nemačku strani i „one koji bi u nekom momentu prihvatili neki vid razgraničenje“ objašnjava Trajković i dodaje da ove dve struje raslojavaju i albansku političku elitu. Trajković upravo nastavak pregovora u formatu Vučić – Tači vidi kao dalje promovisanje ideje podele Kosova, što je u posebnom interesu kosovskog predsednika. Za razliku od njega, Haradinaju ili Kurtiju prioritet nije ni nastavak dijaloga niti obezbeđivanje stolice u UN, tvrdi.

Podelom Kosova do odlaganja optužnice

Ona ponavlja da Tači pregovore koristi kako bi odložio proces za trgovinu organima i sačuvao sopstvenu poziciju.

„Materijal o trgovini organima ne verujem da je uništen, taj materijal poseduju neke zemlje, između ostalih, tu je i Rusija. I s obzirom na njenu tradiciju i želju da bude prisutna na Balkanu, ne verujem da neće koristiti to za uticaj na lidera za sledeći pregovarački proces. Tu vidim uticaj Putina i ruske administracije i na Tačija koji Da bi ostao politički aktivan on prihvata transparentne i manje transparentne dogovore sa svima, lišavajući se tradicionalne lojalnosti Americi“.

Pored Rusije, uticaj na Tačija ima i Turska, tvrdi Trajković i podseća na slučaj hapšenja gulenista koji je „izvedeno zahvaljujući Tačiju“.

Zbog svih ovih uticaja o kojima se malo govori na Kosovu, Trajković veruje da će pregovori biti vrlo kompleksni i duži nego što svi planiraju da će biti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.