Hašim Tači: Korekcija granica da, podela ne dok sam ja živ, o njoj govore Radoičićevi prijatelji

Tači beta
Foto: Beta

Predsednik Kosova Hašim Tači često je u javnosti iznosio navode o mogućnosti rešavanja kosovskog pitanja „malom korekcijom“ granica, danas, na Samitu dijaspore u Albaniji, potvrđuje svoje tvrdnje. „Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu“, dok, podele, neće biti dok je „on živ“, poručuje. O podeli, kako je on vidi, pričaju, kako tvrdi, prijatelji Radoičića, koga je on isterao sa Kosova.

Termin „podela Kosova“ nije izgovoren od strane srpskih zvaničnika, dok je, sa druge strane, „razgraničenje“ postalo aktuelna tema u srpskoj javnosti ponovo nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je „razgraničenje jedan od zvaničnih predloga Srbije“. Juče, sa druge strane, tokom kampanje „Budućnost Srbije“ predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je „Medveđa uvek bila i ostaće deo Srbije“.

Tači je u svom govoru na Samitu dijaspore u Albaniji, na kom učestvuje i albanski premijer Edi Rama, rekao da Kosovo ulazi u dijalog sa Srbijom o konačnom sporazumu koji svakako treba da obezbedi međusobno priznavanje, prenosi RTK2.

„Sada smo u novom pogodnom trenutku kada je Kosovo uz punu podršku SAD i EU angažovano da uđe u konačni dijalog sa Srbijom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum. Cilj je postići sporazum koji garantuje uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama,“ rekao je Tači.

Oni koji govore o podeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i koji su Radoičićevi prijatelji

Govoreći o razmeni teritorija, Tači je naveo da ta opcija ne sme da se desi, te da “niko ne može da dodirne kilometar teritorije sem preko njega mrtvog”.

“Govori se o razmeni teritorija. Ona se nikada neće dogoditi. O tome se govorilo i ranije. Nijedan kilometer Kosova, ni Trepča, ni Gazivode neće biti u opasnosti dok sam ja živ. Oni koji govore o podeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i prijatelji su Radoičiću koga sam proterao sa Kosova. Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu, bez drugih korekcija,“ rekao je Tači, prenosi Gazeta Express.

Ideja Balkanske unije je korak unazad za našu naciju

Tači je rekao i da ni pod kojim uslovima i ni po koju cenu neće dozvoliti stvaranje Balkanske unije, čak ni kao ideju.

„Ponavljam da je ideja formiranja neke vrste Balkanske unije zadiranje u naš narod. To je narušavanje evro-atlantskih vrednosti i naše orijentacije. Ideja Balkanske unije je korak unazad za našu naciju. Unija Kosova, ali i albanske nacije, je unije Evropske unije, NATO i naše večno prijateljstvo sa SAD,“ poručio je Tači.

Tači o razlici između „korekcije granica“ i „podele“ u prošlosti

Hašim Tači je u više javnih obraćanja do sada objašnjavao da za njega korekcija granica znači pripajanje „Preševske doline“ Kosovu, a da podela nije prihvatljivo rešenje za njega.

Jula prošle godine, na iznenadnoj konferenciji za medije, najavio je da „Preševsku dolinu“ stavlja na pregovarački sto, a da su vesti o podeli „lažne vesti“.

„Nema podele Kosova, takve izjave su lažne vesti. U finalnoj fazi nema razgovora o podeli. Kao predsednik zemlje uveravam vas da nećemo da dozvolimo da se o tome razgovara, a kamoli da se neko složi sa podelom Kosova. Uznemirujući su glasovi koji govore o takvim stvarima. Ponavljam da kad god se govori o takvim stvarima, i oni koji šire takve vesti, sa punom odgovornošću kažem da, sa ili bez znanja, to pokazuje dugovremensku ideju Srbije o podeli Kosova. Ponavljam da nećemo dozvoliti da se o tome razgovara, a kamoli da se to postigne,“ rekao je.

Nekoliko dana kasnije, objasnio je da korekcija znači „pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo“.

„Moja težnja nije promena granice, nego je korekcija granice. Imamo oko 400 km dužinu granice koja treba da se reši demarkacijom između Kosova i Srbije. Korekcija granice podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo,“ rekao avgusta prošle godine i dodao da korekcija granice ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija, niti autonomiju za Srbe.

Ipak, nije izražavao optimizam po pitanju te svoje namere jer, kako je govorio „poznaje odlučnost i činjenicu da je Aleksandar Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova“ i da će taj zahtev biti odbijen.

„Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,“ kazao je Tači.

Tako je Tači govorio u javnim obraćanjima, međutim, u diplomatskim krugovima, se uglavnom pridržavao termina „kompromis“. Tači je u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu poručio da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

„Dozvolite mi da vam pružim lične garancije da sam kao predsednik Kosova spreman da prihvatim potreban kompromis kako bismo postigli sveobuhvatni, uravnoteženi sporazum koji će uključiti sve otvorene probleme i zaključiti vekovni konflikt sa Srbijom,“ stoji u pismu Tačija Trampu objavljenom na sajtu kabineta kosovskog predsednika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.