Haradinaj: Uz priznanje Srbije, uklanjaju se prepreke za mini šengen

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Projekat o regionalnoj saradnji čiji su inicijatori Beograd, Skoplje i Tirana – mini šengen, a kojem se protivi kosovski premijer, Aljbin Kurti, prihvatljiv je za lidera AAK, Ramuš Haradinaj, ali jedino kao inicijativa koja bi se realizovala nakon što Srbija prizna Kosovo.

Ekonomska unija zemalja regiona – mini šengen, ne može da postoji sve dok Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, smatra Haradinaj.

Kaže da je Kosovo u neravnopravnom položaju u odnosu na druge u regionu.

„Kada se dogodi priznanje, uklanjaju se i prepreke za mini šengen. Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u nejednakoj poziciji u poređenju sa drugim zemljama u regionu, preokret bi trebalo da bude priznanje Kosova, a zatim i mini šengen“, kazao je Kurti za Ora News, prenosi Gazeta Express.

Za razliku od Haradinaja, ali i srpskog predsednika i premijera Severne Makedonije i Albanije, kosovski premijer, Aljbin Kurti ima svoju ideju za regionalnu saradnju koju je nazvao – SEFTA, a kojom bi se poništio prethodni CEFTA sporazum u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma. Više o tome u:

Prespa forum na Orhidu: Kurti opet o SEFTA, odbacio „ideju iz Novog Sada“

Kurti se protivi mini šengenu, želi SEFTA

Nekadašnji kosovski premijer, i danas je bio skeptičan povodom toga što EU vodi proces dijaloga. Ujedno se i založio za to da SAD budu više uključene.

„Moramo pozvati Ameriku za sto sada u dijalogu, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, oni su heterogeni. Imamo pet zemalja koje još uvek nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnik EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo – Borelj iz Španije, Lajčak iz Slovačke“, kazao je Haradinaj.

Sa druge strane, kako kaže SAD nisu „izrazile dilemu povodom suvereniteta Kosova“.

„Nama je u interesu da SAD budu sa nama za stolom. Bajdena, kojeg lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje, upoznat je sa njim i uveravam vas da je idealno vreme da zatražite pomoć SAD“, kazao je Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.