Kurti se protivi mini šengenu, želi SEFTA

Foto: N1

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, nastavlja da se protivi mini šengenu, inicijativi o regionalnoj saradnji koju su pokrenuli Beograd, Skoplje i Tirana. Sa druge strane, Kurti se zalaže za pokretanje nove inicijative SEFTA-u, čime bi se poništio CEFTA sporazum u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je juče virtuelni sastanak sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, a na kojem su nastavljeni razgovori o mini šengenu – projektu koji su ova tri zvaničnika pokrenula još 2019 godine, a s ciljem poboljšanje ekonomske i regionalne saradnje.

Iako je inicijativa inicijalno predviđala uključenje drugih aktera na Zapadnom Balkanu, i jučerašnjoj video konferenciji prisustvovala su samo ova tri zvaničnika.

Iako su pozivali ostale lidere u regionu da se priključe, do sada nije bilo konačnih potvrdnih odgovora, ali, međutim, jeste odričnih, i to iz Prištine koja je inicijativu videla kao stvaranje nove Jugoslavije.

Uprokos ovakvom stavu Prištine, bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, septembra meseca, prošle godine, obavezao se u Vašingtonu da će Kosovo podržati i priključiti se mini šengenu.

Sadašnji kosovski premijer, međutim, i pre nego što je došao na vlast, u više navrata je ponavljao da neće sprovesti ovu obavezu, kada bude postao premijer,  jer ju je preuzela „nelegitimna vlada“, a pri istom stavu ostao je i danas.

Za Kosovo je neprihvatljiva inicijativa mini šengen, Kurti insistira na sporazumu SEFTA, poručili su iz kosovske vlade nakon jučerašnjeg sastanka Vučića, Zaeva i Rame, iz kosovske vlade.

Portparolka kosovske vlade, Rozafa Keljmendi, izjavila je da je stav Vlade o mini Šengenu poznat i da je Kurti nedavno predložio novi okvir za regionalnu i ekonomsku saradnju pod nazivom SEFTA, koji, kako navodi, odgovara potrebama svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovim ciljevima za integraciju u Evropsku uniju, prenose prištinski mediji.

„Vizija premijera izražena je kroz sporazum o SEFTA. To znači regionalnu saradnju koja se zasniva na jednakosti i reciprocitetu, koja ima mehanizme za sprovođenje i koju vodi Evropska unija, ima direktne sporazume sa Evropskom unijom i zasniva se na evropskom ekonomskom modelu“, kazala je Keljmendi.

Ujedno je potvrdila da će Kurti svoju ideju predstaviti na sledećem samitu lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan 5. jula u okviru Berlinskog procesa.

Vučić: Promenićemo naziv „mini šengen“

Osim Kurtija, a kako je najavljeno juče, svoju ideju o regionalnoj saradnji, na istom samitu predstaviće i Zaev, Vučić i Rama.

„Trojica zvaničnika takođe su izrazila želju da četiri evropske slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primenjuju što pre širom regiona. U tom kontekstu pružiće punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula“, saopšteno je iz predsedništva Srbije nakon završetka virtuelnog sastanka.

O mini šengenu govorio je sinoć i predsednik Srbije, u intervjuu za Euronews Srbija. Kazao je da je reč o važnom projektu, ali i da su ga on Zaev i Rama „pogrešno nazvali mini šengen“.

Najavio je da će novo ime inicijative biti dato 28. odnosno 29. jula u Skoplju, na sledeem samitu.

Podsetimo, javnost je prvi put upoznata sa Kurtijevom idejom – Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope – SEFTA, kao zamenu za trenutnu CEFTA-u, na nedavno održanom samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani.

Iako na prvi pogled deluje da je razlika samo u jednom slovu, ključna je u tome da je Kosovo za razliku od CEFTA-e predstavljeno kao potpuno ravnopravna strana bez ranijie odrednice u CEFTA-i UNMIK/Kosovo, odnosno asteriks sa kojim se ne prejudicira status, a koji se koristio u dosadašnjim evropskim dokumentima za Kosovo.

Kurti je na ovom samitu rekao da Kosovo ne može da učestvuje u inicijativama koje Kosovu „negiraju državnost“.

Kako je tada naglasio, SEFTA bi uključivala zemlje Zapadnog Balkana kao ravnopravne članice sa jednakim pravima, na osnovu posebnog odnosa sa EU, sličnog sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru (EEA).

„Nakon uspostavljanja SEFTA-e, EU će, sporazumom sa SEFTA-om, proširiti četiri slobode EU – slobodno kretanje robe, usluga, lica i kapitala – na sve zemlje SEFTA-e. Ovaj sporazum biće napravljen po uzoru na trenutni Sporazum EFTA-EEA koji predviđa da Zapadni Balkan i EU zajedno napreduju na osnovu zakonodavstva EU“, kazao je Kurti.

Istu ideju, Kurti je samo pet dana kasnije predstavio i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, na sastanku u sklopu pregovora u Briselu, kada je predlog zadobio veću pažnju srpske javnosti.

Ovo je bio jedan od četiri predloga koji je Kurti izneo Vučiću, ali i jedini za koji, prema njegovim navodima, Vučić nije rekao da ga ne prihvata, već se o njemu tada nije oglasio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.