BLOG 478. dan epidemije: Nizak procenat vakcinisanih na Kosovu

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Skoro sto dana je prošlo od kada se na Kosovu počelo sa imunizacijom stanovništva, a dvadeset od kada je pokrenuta masovna vakcinacija. Uprkos tome, na Kosovu je do sada dato svega 205.000 doza vakcina, od čega je oko 50.000 revakcinisanih. U proseku, na dnevnom nivou daje se 2.000 doza, ali se u poslednjim danima beleži višestruko veći broj dnevno vakcinisanih, osim u poslednjem danu u nedelji. Prema podacima objavljenim juče, data je 1.871 vakcina, a dan ranije čak 11.900. Kako je juče prenela Gazeta Express, samo 11.5 odsto ljudi je na Kosovu vakcinisano prvom dozom, a drugu je primilo 2.7 odsto građana.

Opozicija na Kosovu nije zadovoljna procesom imunizacije, te je iz redova AAK stigao i predlog da se vakcinacija učini obaveznom. Poslanik ove stranke, Šemsedin Drešaj, predlaže i da bi, oni koji odbijaju da se vakcinišu, trebalo da budu kažnjeni „u skladu sa zakonom“. Vlada se ujedno optužuje da koristi vakcine iz Norveške sa isteklim rokom, dok su ovi navodi u međuvremenu demantovani, kako iz kosovskog ministarstva zdravlja, tako i iz norveškog.

Kraljevčanin zaražen delta sojem ima ozbiljnu upalu pluća

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu na lečenju pacijent iz Kraljeva, kod koga je potvrđen delta soj koronavirusa i on ima ozbiljnu upalu pluća, potvrdila je za RTS direktorka klinike za Infektivne bolesti UKC Kragujevac Ružica Marjanović.

„Pratimo ga i lečimo po najnovijem protokolu i već vidimo poboljšanje. Nadamo se da će njegovo stanje, veoma brzo biti tako zadovoljavajuće, da možemo da kažemo, da je izlečen“, rekla je Marjanović.

Ona apeluje da građane da se vakcinišu i tako pomognu i sebi i zdravstvenim radnicima, koji se već 16 meseci bore sa koronom, da što pre izađu iz te teške situacije.

U Moskvi počelo ispitivanje vakcine Sputnik V na deci do 17 godina

Gradske vlasti Moskve saopštile su da su započeta ispitivanja ruske vakcine Sputnik V na deci uzrasta od 12 do 17 godina.

Zamenica gradonačelnika Anastasija Rakova rekla je da je regrutovano 100 dobrovoljaca koji prethodno nisu bili zaraženi korona virusom i nemaju zdravstvenih problema koji bi sprečili vakcinaciju, piše AP.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Tri nova slučaja koronavirusa

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena tri nova slučaja koronavirusa, dok je broj testiranih 1.105, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 110 novih slučajeva infekcije, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminula jedna osoba. Zvanično je potvrđeno 110 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Na Kosovu je danas počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa širom Kosova. Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia tokom posete centru za vakcinaciju „1. oktobar“ rekao je da od danas Kosovo ulazi u novu fazu vakcinacije i to označava zamah za povratak u normalu.

Vitia je najavio da će krajem ovog meseca stići kontingent vakcina kompanije Fazer, dok je rekao da se očekuje dolazak 40.000 doza iz programa Kovaks.

Ministar zdravlja rekao je da su za realizaciju ovog procesa već obavljene sve potrebne pripreme.

Dodao je da je na osnovu trenutnog kapaciteta vakcina, cilj da se vakciniše do 350 hiljada osoba mesečno, dodajući da je prioritet vakcinisanje 60 odsto stanovništva do kraja godine.

Direktor Sajma: Vakcinacija usporena, delta soj se širi (Tanjug)

Dnevno se na vakcinalnom punktu Beogradski sajam vakciniše od 500 do 800 građana, a zbog manjka interesovanja vakcinacija je samo u Hali 11 do 8 do 16 sati.

Direktor punkta za vakcinaciju Beogradski sajam Zoran Bekić, koji je i direktor Doma zdravlja Savski venac, za Uranak TV K1 ocenio je da su se građani opustili jer misle da su problemi sa kovidom gotovi.

„U Srbiji je u do juče 45 posto građana vakcinisanih prvom dozom, a 43 posto primilio je drugu dozu. Mali razmak između procenata je dokaz da je vakcinacija usporena. Zato smo zatvorili halu 3, koju ćemo u slučaju potrebe ponovo otvoriti“, objasnio je on.

Dodao je da je korona je izuzetno podmukao protivnik, istakao da se epidemiološka situacija u Srbiji i Evropi smiruje, ali da se delta soj jako brzo širi.

„Korona ne miruje. Apelujem na mladu populaciju da se što pre vakciniše. Borba protiv delta soja se vodi ovog leta, a ne u oktobru i novembru. Sada možem da učinimo mnogo, i treba to da uradimo“, rekao je on.

Tiodorović: Na meti delta soja pre svega mladi, vakcina je jedini izlaz

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da delta soj koronavirusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u Srbiji, „ima nešto blaže simptome“, ali da ga ne treba olako uzimati.

Tiodorović je za RTS izjavio da „moramo biti svesni da smo otvorena zemlja“ i da je zbog komunikacije sa svetom neizbežna pojava delta soja koronavirusa, zbog čega je potreban oprez „ali nema potrebe za bilo kakvog panikom“.

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje „kao malo jača prehlada“.

„Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati“, rekao je Tiodorović.

Kovid-19 može da prouzrokuje dugotrajne promene u krvnim ćelijama

Kod nekih pacijenata koji obole od kovida-19 simptomi bolesti mogu da potraju mesecima nakon početne infekcije. Novi dokazi ukazuju na to da bi to moglo da bude posledica toga što virus dovodi do značajnih promena u krvi ljudi, što rezultira trajnim promenama krvnih ćelija koje su očigledne i nekoliko meseci nakon dijagnoze infekcije, prenosi N1 pisanje Science alert.

Opširnije u posebnoj vesti.

Norveška demantovala da je vakcinama istekao rok

Nakon kosovskog ministarstva zdravlja i Norveško istoimeno ministarstvo demantovalo je navode poslanika PDK, Bekima Hadžiua – o tome da je delu vakcina koje su pristigle za vikend na Kosovo istekao rok.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Norveške, Saliba Andeas Korkunc, izjavio je za Gazetu Express da za 12.500 doza rok ističe 31. jula, a preostalih 170.400 31. avgusta 2021. godine.

Poslanik PDK, Bekim Hadžiu prehodno je tvrdio da je delu kontigenta rok istekao 30. juna, da će drugom isteći 30. jula, što je potom demantovalo i kosovsko ministarstvo zdravlja, navodeći da vakcine imaju „dovoljan rok za upotrebu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.