Prespa forum na Orhidu: Kurti opet o SEFTA, odbacio „ideju iz Novog Sada“

Foto: Instagram/zoranzaev

Na Ohridu je u toku drugi dan Prve međunarodne konferencije „Prespanski forum za dijalog“ koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Prespanski forum za dijalog u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije: „Zapadni Balkan – nedostajući deo slagalice u upotpunjavanju Evrope“ ima za cilj da inspiriše i promoviše dobrosusedske odnose i saradnju, naveli su organizatori.

Forum je zvanično juče otvorio premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, koji je ocenio da su zemlje Zapadnog Balkana sada više Evropa nego ikada pre.

Među najavljenim zvaničnicima koji su učestvovali na današnjem skupu su premijerka Srbije, Ana Brnabić, kosovski premijer, Aljbin Kurti, albanski premijer, Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH, Zoran Telgetija i drugi.

Šta je novinarima u Ohridu kazala Ana Brnabić, čitajte u:

Brnabić u Ohridu: Kompromis da se nađemo negde na sredini, da obe strane nešto dobiju i izgube i budu podjednako nezadovoljne

Kako prenose prištinski mediji, Kurti je danas tokom razgovora na samitu izrazio razočaranje Evropskom unijom zbog liberalizacije viza za Kosovo, kao i odlukom EU da ne otvara pregovore sa severnom Makedonijom i Albanijom.

On je ocenio da je EU spora u procesima i da joj nedostaje jedinstvo.

Takođe je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana moraju raditi na tome da postanu članice EU, a to se, kako je kazao, može postići samo ako balkanske zemlje prihvate „istorijsku istinu i stvarnost“.

Kurti je istovremeno kritikovao inicijativu “mini Šengen”, jer, prema njegovoj oceni, nema viziju za region.

„Da pobegnemo od svoje odgovornosti postupcima koji na kraju stvaraju još veću zabunu među nama i omogućavaju drugim stranama da iskoriste takve stvari. Takva je i ideja Novog Sada za šengenski prostor, to je inicijativa koja nema viziju regiona i kao takva Republika Kosovo je snažno odbacuje. Ohrabrujem sve da se vratimo na agendu EU i transatlantske odnose. Nezadovoljstvo EU ne bi trebalo da instrumentalizuju zemlje koje ne vole NATO i podržavaju Rusku Federaciju“, rekao je on.

Ponovio je da on predlaže novi okvir saradnje – SEFTA koja će, kako kaže, biti odgovor budućnosti i veruje da se to može postići kroz tesnu saradnju Evropske unije i SAD.

Zapravo je samo ponovio ono što je i izneo kao predlog na nedavno održanom Samitu lidera zapadnog Balkana u Tirani, kao i u Briselu.

„Na samitu u Tirani predložio sam okvir koji donosi napredak za sve. Ovde bih želeo da otvorim tri teme koje su važne za naš region i transatlantsku saradnju i slične su tri tačke koje je u našem parlamentu razradio ministar spoljnih poslova Italije. Prva je demokratizacija zapadnog Balkana. Da bismo ubrzali reforme kako bismo našu tranziciju učinili funkcionalnijom, moramo da imamo institucionalizovanu demokratiju, demokratiju u kojoj je najveća moć u rukama naroda. Podela vlasti koja održava ravnotežu, medijske slobode i izražavanje bez straha. Ekonomija je takođe važna za sve “, rekao je.

Albanski premijer, Edi Rama, na forumu je uporedio put ka Evropskoj uniji sa Beketovim „Čekajući Godoa“ u kojem se likovi dogovore da nekud krenu, ali se posle toga ne miču.

„To oslikava ono što se ovde dešava. Ja više nemam neki osećaj i vrlo sam ozbiljan. Više uopšte ne čekam da se to desi, niti osećam ono što sam ranije osećao, čekajući da se to desi“, rekao je Rama na Prespa forumu u Ohridu.

On je ipak dodao da je potrebno da zemlje regiona nastave da se kreću, zato što je to, kako kaže, jedini put, navodeći da treba da se „izgrade i funkcionišu kao svaka država članica“.

Kako je naveo, zajedničkim delovanjem lidera regiona može se olakšati život za sve građane koji u njemu žive.

Međunarodni zvaničnici koji su juče učestvovali na Prespi su i specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika sekretara SAD Metju Palmer, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u Stejt departmenut, Filip Riker, evroposlanica Tanja Fajon i drugi.

O tome se juče i danas oglašavaju na Tviteru objavljujući kratke pozitivno orijentisane poruke i fotografije.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.