Specijalni sud pozvao na ispitivanje brata ubijenog aktiviste LDK koji je za ubistvo sumnjičio Hašima Tačija

Imer Imeri
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kancelarija specijalnog tužioca pozvala je na ispitivanje, jednog svedoka koji je optužio Hašima Tačija za ubistvo njegovog brata, a koji je kasnije postao njegov saveznik.

Imer Imeri, brat ubijenog aktiviste LDK, Hakija Imerija, dobio je poziv za ispitivanje za 21. januar. On je godinama zaredom optuživao predsednika Hašima Tačija i Obaveštajnu službu Kosova (OSK) za bratovljevo ubistvo.

Međutim, dve godine kasnije promenio je izjave. Ne optužuje više Tačija. Čak je postao njegov saveznik – prihvativši da Tači njegovog brata proglasi „Herojem Kosova“.

Insajderi je pribavio poziv upućen Imeriju, koji treba da se javi u Hagu radi ispitivanja.

Poziv specijalnog suda Imer Imeri
Foto: Insajderi

„Pozivom se traži da se lično javite radi ispitivanja u Hag, Holandija. Određenog dana i u određeno vreme. Za nesprovođenje ovog naloga može se izreći novčana i zatvorska kazna,“ navodi se u pozivnici Specijalnog tužilaštva.

Insajderi je kontaktirao Imerija koji je izjavio da mu je saopštena vest da će ga Specijalno tužilaštvo pozvati, ali kaže da nema određeni datum kada će se javiti u Hag.

On dalje navodi da ne želi da javno objavi informacije u vezi sa ovim, ali da je spreman da se odazove sudu.

„Ne, još uvek mi nisu rekli datum, samo su rekli da je moguće da će me pozvati. Poziv još nisam dobio, ali to je moja stvar. To je moja stvar, pitanje istrage, nemam potrebe da vam kažem jer sam se dosta bavio novinama, medijima, niko mi ništa nikada nije pomogao.“

„Ja ništa neću objaviti, kad mi dođe poziv otići ću, sigurno ću se odazvati, držaću se svojih reči, onoga što sam govorio, kod mene ništa neće biti neuspelo,“ rekao je on.

Čitav niz godina Imer Imeri je za ubistvo svog brata, aktiviste LDK, Hakija Imerija krivio Tačija i Obaveštajnu službu Kosova.

Imeri, koji vodi udruženje zvano „Poziv za pravdu“, pre dve godine je odustao od optužbi prema Tačiju i sada je siguran da on nije umešan u ovo ubistvo.

U jednom razgovoru za Insajderi, Imer Imeri je rekao da je predsednik države „opran“ zaklinjući se na 124 starca da nema veze sa ovim ubistvom.

Na pitanje Insajderija, u vezi sa ubistvom njegovog brata, Imeri kaže da nije promenio izjave.

Pre dve godine Hašim Tači, proglasio je palim borcem ubijenog aktivistu LDK, Hakija Imerija, za čije je ubistvo njegov brat odgovornim proglasio predsednika. Osim što ga je proglasio palim borcem Tači je održao komemorativnu sednicu u čast Hakija Imerija. Preuzeo je na sebe svu organizaciju zajedno sa Opštinom Srbica.

Prema njemu, ubistvo Hakija Imerija je prvo politički motivisano u Drenici.

„LDK je mogao jednu godišnjicu, buket cveća na grob da mu odnese. Nikada nijednom to nisu uradili. LDK je mogao da mu pomene ime u novinama. Nikada nisu učinili. Rugovinom smrću i LDK je otišao sa njim. Ja ne znam šta da kažem o ovom LDK,“ rekao je Imeri.

„Ono što nije uradio LDK, radi Hašim Tači. 18 godina rata oni su samo dobili, ništa nisu uradili,“ kaže Imeri.

Osim brata kojeg su mu ubili, Hakija, Imer Imeri je bio zatvorenik OVK u Cahanu u Albaniji. Tamo je držan i mučen od strane članova OVK. Za ovaj i za druge zločine, kažnjeno je nekoliko pripadnika OVK, uključujući Sabita Gecija.

Bez obzira na ovo, sin Hakija Imerija, Kastriot Imeri, nastavio je sa optužbama protiv predsednika Hašima Tačija, navodi da je on dao nalog za kidnapovanje i ubistvo njegovog oca.

Sin člana LDK, naglašava da je još više učvrstio uverenje, da je Tači umešan u ubistvo njegovog oca dve godine nakon posete Tačija porodici Imeri u mestu Voćnjak (Vajnik) u Srbici, da bi ih uverio da on ne snosi krivicu za taj slučaj.

„Sama činjenica da je došao nakon 17 godina u našu kuću „da se opere“ dokazuje da niko nije veći krivac od Hašima Tačija za ubistvo našeg oca i za druga ubistva koja su se dogodila na Kosovu u toku rata, a posebno nakon rata. Zamuckivao je, optuživao svoje drugove. Došao je da se zakune, da nije to učinio, lagao je kao po običaju, uz obećanje da će se ovo ubistvo i mnoga druga rasvetliti. Ali dan danas ne samo da se nije rasvetlilo ubistvo našeg oca i druga ubistva, već je još više zarobljena pravda na čelu sa  Aleksandrom Ljumezijem (Aleksandër Lumezi, prim red. kosovski specijalni tužilac), koji pomaže vlasti nalogodavaca političkih ubistava da izbegnu svaku stazu istrage u vezi sa političkim ubistvima,“ izjavio je Imeri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.