O podršci KBS-u na sastanku ministara NATO članica

Doorstep Statement by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Ministri odbrane članica NATO razmatraće i nivo podrške Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) posle promene njihovog mandata na dvodnevnom sastanku koji počinje sutra u Briselu, izjavio je generalni sekretar alijanse, Jens Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Govoreći o odluci kosovske skupštine da transformiše bezbednosne snage, Stoltenberg je ocenio da je ta odluka došla u „pogrešno vreme“ i saopštio da će Alijansa razmotriti odnose sa KBS-om.

„Neke članice smatraju da bi one trebalo da budu transformisane u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine,“ rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a.

Naglasio je da Kosovo mora da poštuje sve međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, koji, kako Stoltenberg navodi, predviđa da „KBS neće ulaziti na Sever Kosova bez dozvole komandanta KFOR-a“.

Prema agendi sastanka ministra NATO, diskusija o KBS-u zakazana je za četvrtak

Stoltenberg je takođe izjavio da misija KFOR-a ostaje nepromenjena, i da ove snage funkcionišu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Iako je Stoltenberg naveo da konkretne odluke neće biti donete tokom ovog sastanka, izvori Slobodne Evrope tvrde da nije isključeno da NATO donese odluku o povlačenju nekih fondova za KBS za ovu godinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.