Haradinaj Stubla pred SB UN: Srbija ima uticaj na kriminalne grupe na Severu

Meljiza Haradinaj Stubla
FOTO: RTK

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj-Stubla (Meliza Haradinaj-Stublla) započela je svoj govor na sednici Saveta bezbednosti UN rekavši da je Kosovo nezavisna i suverena država.

„To je potvrđeno odlukom Međunarodnog suda pravde“, rekla je ona nakon preuzimanja reči od svog srpskog kolege Ivice Dačića.

Danas je pomenula zločine koje je Srbija počinila u prošlom ratu na Kosovu.

„Srbija negira prošlost, poput masakra u Račku, kada je Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci rekao da se to nije dogodilo i da je izmišljen“.

„Tela nestalih moraju se odmah vratiti“.

„Srbija nastavlja da ima uticaj na kriminalne grupe koje funkcionišu na Severu Kosova. Srbija odbija saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i borbi protiv drugih vrsta zločina. Srbija vrši propagandu za destabilizaciju“.

„Republika Kosovo je spremna za susedstvo sa Srbijom. Potvrđujem da je Kosovo spremno da se kreće u pravcu pomirenja, kad god je Srbija spremna da prizna šta je učinila“, rekla je.

Pročitajte još:

Stalne članice SB UN pozdravile obnovu dijaloga, različito o budućnosti UNMIK-a

Dačić pred SB UN: Priština lobira za priznanja, obmanjuje EU i Srbiju neispunjavanjem dogovorenog

Tanin u UN pozvao Beograd i Prištinu da reše sva otvorena pitanja, pohvalio rad Specijalnog suda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.