Nezadovoljni studenti u protestnoj šetnji, najavili akciju blokade ministarstva

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu održala je ispred zgrade Rektorata protest, sa koga su zatražili da se školarina snizi za 30 odsto za samofinansirajuće studente, ističući da to nije zahtev za milostinjom, nego je investicija države za budućnost, jer je to samo jedna osmina cene budućeg Nacionalnog stadiona.

Studente je podržala i grupa profesora, koji su bili na protestu, a jedan od njih, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladica Cvetković, rekao je da njihovi zapisi nisu upitni, ali da su oni povod i da se na neki način „uzdrma“ način finansiranja visokog obrazovanja“, jer je to nešto „od čega se diže kosa na glavi svim profesorima“.

Način finansiranja je tesno uzročno-posledično vezan sa mnogim pojavama u obrazovanju, ukazao je Cvetković i dodao da postoji lista izuzetno negativnih stvari koja ima veze sa načinom finansiranja.

Od obrazovnog tržišta se pravi sredina u kojoj ne vladaju obrazovni parametri, već pravo jačeg i snalažljivijeg. To je nezamislivo igde na svetu. Školarine na državnim fakultetima su u korelacijama sa primanjima profesora, upozorio je on.

Profesor Filološkog fakulteta Saša Moderc optužio je upravu tog fakulteta da na „kleptokratski način“ raspolaže novcem, po sistemu „pola krade, pola Šarcu daje“ i da je zato potrebno da se uspostavi red, akademska čestitost i finansijska disciplina.

Ovo što radimo zajedno je najviši čin patriotizma i ljubavi prema Srbiji, ocenio je Moderc.

Studentkinja Tamara Ristić rekla je da nije član nijedne studentske organizacije, ali da je došla da podrži neophodnu reformu obrazovnih programa na fakultetima, „od promene Bolonje do raznih malih stvari“.

Studenti su potom otišli u protestnu šetnju do sedišta Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, želeći da pokažu „koliko ih ima“, a za ponedeljak su najavili i tročasovnu akciju blokade Ministarstva.

Na protestu su bili i predstavnici političkih partija i pokreta opozicije, kao i građanski aktivisti.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.