Vučić o izborima za gradonačelnika: Odluku će doneti stvarni predstavnici Srba uz naš savet

Aleksandar Vučić u Mostaru
Foto: Tanjug, caption

Dan nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, doneo iznenadnu odluku o raspisivanju izbora za gradonačelnika u opštinama na Severu Kosova, stiže i zvanična reakcija Srbije. U izjavi za medije u Mostaru, predsednik Vučić poručuje da će odluku o učešću na tim izborima doneti „stvarni srpski politički predstavnici“, ali i da je siguran da će oni „želeti da čuju i naše mišljenje“. Najavljuje i da očekuje pritiske na Srbiju da odustane od svojih zahteva.

Iako je odluka kosovskog predsednika Hašima Tačija o raspisivanju vanrednih izbora za gradonačelnike u opštinama na Severu Kosova doneta juče, srpski predsednik, Aleksandar Vučić danas je iz Mostara poručio da je o ovoj temi „imao nekoliko teških razgovora sa stranim predstavnicima prethodnih dana“.

Odluku će doneti u konsultaciji sa „stvarnim“ srpskim političkim predstavnicima, kaže, i najavljuje da „očekuje da mnogi pokušaju da utiču na Republiku Srbiju da odustanemo od našeg zahteva da takse budu ukinute“.

„Imaćemo sutra duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba a Kosova i Metohije, onima koji predstavljaju narod, a ne onima koji predstavljaju sebe i nikoga više i očekujem da sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije donesem odluke“, rekao je Vučić.

Tvrdi i da niko od „stvarnih predstavnika Srba“ nije konsultovan o načinu i vremenu raspisivanja izbora, što je tvrdnja koja je juče iznesena u saopštenju Kabineta kosovskog predsednika.

„Srbi na Kosovu i Metohiji su do sada umeli da čuvaju svoja ognjišta i uvek su bili uz svoju državu Srbiju i nemojte da sumnjate, doneće odluku oni i imaće našu podršku a sasvim sam siguran da će želeti da čuju i naše mišljenje.“

Dok predsednik Srbije i predstavnici Srpske liste šalju poruke kojom najavljuju jedinstvo srpskog naroda, i predstavnici drugih političkih opcija Srba sa KiM tvrde da je trenutak za jedinstvo, ali i očekuju da predsednik i njuh uključi u proces konsultacija o najavljenim izborima. O tome čitajte u posebnoj vesti Božović, Milović, Simić: O izlasku na izbore u skladu sa stavom državnog vrha.

Đurić danas sa načelnicima okruga

Dan pre zakazanog sastanka sa Srpskom listom, prvi čovek Vlade Srbije zadužen za pitanje Kosova i Metohije, Marko Đurić, sastao se sa načelnicima pet upravnih okruga sa Kosova i Metohije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, tema sastanka je „zaoštravanje političke i bezbednosne situacije izazvane najnovijim jednostranim i provokativnim aktima Prištine“, bez preciciranja o kojim se tačno potezima radi.

„Načelnici okruga sa prostora južne pokrajine preneli su zabrinutost Srba sa Kosova i Metohije zbog očiglednih nastojanja Prištine da se potpuno zanemari politička volja srpskog naroda u pokrajini i ponište sva njegova kolektivna prava“, navodi se u saopštenju.

Načelnici okruga su izrazili i zabrinutost „zbog sve češćih pojedinačnih napada na Srbe i njihovu imovinu, koji, kako su ocenili, imaju obeležje organizovane kampanje zastrašivanja i unošenja nemira u srpsku zajednicu, čemu su najizloženiji žitelji enklava“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.