Haradinaj: Imao sam veću brigu od korupcije – ideju o promeni granice. Nikad više sa PDK

Ahmeti Haradinaj Pressing
FOTO: Gazeta Express/Printscreen

U jeku učestalih najava vanrednih izbora na Kosovu, juče je u Prištini formirana prva predizborna koalicija između PSD-a na čelu sa Špendom Ahmetijem i AAK-a, čiji je lider kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj. Iste večeri, govoreći o daljim koracima, političkoj sceni, mogućim koalicionim partnerima i onima koji sigurno to neće biti, Haradinaj i Ahmeti gostovali su u emisiji „Pressing“ na prištinskoj T7. Kao premijer imao je većih briga od borbe protiv korupcije – borbu protiv ideje o „promeni državne granice“.

Haradinaj: Nikad više sa PDK

Haradinaj je tokom sinoćnjeg gostovanja dojučerašnju saradnju sa PDK-om ocenio kao loše iskustvo.

PDK ga je, kaže, ometala u vezi sa „najvažnijim nacionalnim pitanjima“ te da ne želi da sarađuje sa Veseljijevom strankom.

„Sa PDK nikada više“, dodao je Haradinaj.

Potvrdio je da nije obavestio lidera PDK – svоg koalicionog partnera da će da da ostavku na mesto premijera Kosova, Haradinaj kao razlog za to navodi to da Veselji „nije ostavio prostor“ za razgovor o osetljivim temama.

„Zašto upozoriti čoveka koji je u Vašingtonu rekao da Haradinaj razgovara sa Amerikom kao i sa Srbijom?! Hije mi ostavio prostora da razgovaramo o takvim temama“ – kazao je.

Podsetimo, predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, dva dana pre nego što je Haradinaj dao ostavku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom da Kosovo treba da suspenduje takse jer način komunikacije „Kosova sa Srbijom“ ne može biti isti kao način komunikacija sa SAD i EU. „Kada razgovaramo sa SAD i EU moramo da budemo mudriji, da pokažemo da smo tolerantni“.

Haradinaj o borbi protiv korupcije: bilo je većih briga – ideja o promeni granica

Govoreći o borbi protiv korupcije poručio je da je bilo „većih briga“, te da se bavio temom promene granica „koja je dovela zemlju pred vanredno stanje“.

„Premijer koji mora da čuva teritoriju ne može da se vrati rešavanju unutrašnjih pitanja poput korupcije“, kaže Haradinaj.

Dodaje da onda kada se bude uverio da je pitanje promene granica potpuno zatvoreno, sa PSD-om tada „planira da se bave unutrašnjim temama“.

Haradinaj je tokom sinoćnjeg gostovanja na T7, rekao da je poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) zajedno sa bivšim poslanikom i komandantom OVK, Rustem Mustafom, „pevao“ pred specijalnim tužilaštvom za ratne zločine, o tome čitajte ovde.

Haradinaj ukratko o akterima političke scene na Kosovu

Tokom gostovanja, Haradinaj je u kratkim crtama poslao poruku većim političkim strankama na Kosovu.

„Imam neke primedbe za sve političke partije“, dodao je, pa objasnio: „Smatram da je PDK nestabilna, oni donose odluke ali one nisu održive“; „Smatram da je LDK neoportunistička. Oni ne hvataju vrući krompir“; „On (Aljbin Kurti) je dobar makijavelista, kada se pojavio bio je dobar, ali nije više kako izgleda“.

Sa druge strane, zainteresovan je za saradnju sa NISMA-om.

Ahmeti: Na listi 25 kandidata PSD za poslanike

U istoj emisiji govorio je i Špend Ahmeti o postignutom koalicionom sporazumu sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem.

Ove dve partije nadmetaće se sa jedinstvenom listom na čijem čelu će biti Ramuš Haradinaj, a PSD će imati 25 kandidata za poslanike na ovoj listi.

Ahmeti kaže da će biti na ovoj listi, međutim, planira i da završi mandat – još dve godine koliko mu je ostalo kao gradonačelnik Prištine.

Ahmeti je takođe govorio i o jučerašnjem sastanku sa liderom najveće opozicione stranke, LDK, Isom Mustafom, rekavši u nešto drugačijem tonu od svog kolege iz LDK da je sastanak bio „pozitivan“, kao i da postoji mogućnost za buduću saradnju.

„Sastanak je protekao vrlo pozitivno. Saglasili smo se da ćemo otvoriti mogućnost za saradnju, ako ne pre izbora, onda definitivno posle“.

Osim toga, poručio je da je trenutna koalicija otvorena i za druge političke subjekte, te da bi koalicija u kojoj bi se pobednik znao još pre izbora bila bolja za Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.