Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, izjavio je da će vanredni paralamentarni izbori na Kosovu biti održani 29. septembra ili 6. oktobra. Ukoliko skupština bude podeljena, onda će, kazao je, izbori biti održani 29. septembra. Ahmeti je rekao da je ipak većina da izbori budu održani 6. oktobra. Na sastanku s Mustafom, kazao je, otvorene su teme o dijalogu sa Beogradom, ekonomskim aspektima i borbi protiv korupcije.

Nekako su izbori svima i svuda najvažniji pa tek onda sve ostalo. Evo recimo njima. Da su im važni borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i dijalog sa Beogradom, izbori bi bili rutinska stvar. Ali ne… Jer da nije borbe ZA korupciju niko na izbore ne bi ni išao. Pravo na nju najvažniju stiče se samo na izborima.

Na punktu Merdare sprečen je pokušaj krijumčarenja devetogodišnje devojčice sa teritorije KiM u Nemačku, saopšteno je iz Uprave carina. Automobilom je upravljao 42-godišnji muškarac, a sa njim je bio i njegov 17-godišnji sin, obojica albanske nacionalnosti. Detaljnim pregledom automobila carinici su u gepeku, u prostoru za rezervni točak, pronašli devetogodišnju devojčicu albanske nacionalnosti, čija su dokumenta, ali i izvod o prebivalištu izdati, u Podujevu, naknadno pronađeni u unutrašnjosti automobila. Vozač automobila je, nakon što je sakrivena devojčica pronađena, rekao da se radi o detetu njegove sestre koja živi u Nemačkoj i da se dete igralo i slučajno sakrilo tu.

Samo čekam da se jednog dana ova glupost pretvori u vic. Strašno.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, Milan Antonijević, izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kom su tema bili mediji, ne može nazvati konstruktivnim. Naredni sastanci će biti tek u septembru zbog predstojećih najavljenih poseta stranih zvaničnika Srbiji posle čega, kako je rekao, „možemo videti šta možemo dobiti od političke volje za funkcionisanje REM-a i RTS i RTV“. „Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujuće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo određena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli“, rekao je Antonijević.

Nema političke volje, ništa se neće dobiti iz razgovora sa gluvima, neće dati ništa a ni REM, RTS i RTV, nema ni razloga za optimizam… Znam da je iscrpljujuće ali je uz to i uzalud trošiti kapacitete i energiju. “Taj film” kao što često govori predsednik, regularnih izbora, nećemo dogodine gledati.

Beogradska „Nedelja ponosa“ trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom „Ne odričem se“, najavili su organizatori. Predstavnik beogradskog Prajda, Marko Mihailović, najavio je na konferenciji za novinare da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 sati sa Slavije, a završiće se koncertom u parku Manjež.

Slogan “Ne odričem se” me odmah podsetio na obred krštenja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji u jednom delu teče ovako:

Krstitelj: Odričete li se greha, da živite u slobodi dece Božije?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: Odričete li se zavodljivosti zla, da vas greh ne nadvlada?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: Odričete li se sotone, začetnika i vođe greha?

Roditelji i kumovi: Odričem.

…ne znam zašto…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.