Haradinaj ponovo o ujedinjenju sa Albanijom ukoliko Kosovo ne postane član UN, Kancelarija za KiM osuđuje

Haradinaj
FOTO: Gazeta Express

Ukoliko se ne omogući Kosovu da postane član UN-a i NATO-a, mora doći do ujedinjenja sa Albanijom, oglasio se još jednom nekadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Kao i prethodna, i ova poruka lidera AAK naišla je na kritike Kancelarije za KiM. „Okanite se pretnji i ponašajte se odgovorno“, poručuju prištinskim liderima.

„Albanci nikada nisu bili bliži bezbednosnoj organizaciji kao što je NATO, Albanija je deo NATO-a i mi smo bliski NATO-u, Kosovo bi takođe trebalo da bude u NATO-u“, kazao je juče Ramuš Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Međutim, ukoliko do toga ne dođe, Haradinaj predlaže ujedinjenje sa Albanijom.

„Ukoliko Kosovu ne bude bilo dozvoljeno da uđe u UN i članstvo u NATO, moramo da se ujedinimo sa Albanijom“, kazao je.

Haradinajevu „pretnju“ o ujedinjenju sa Albanijom pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Igor Popović, ocenio je kao izraz „dubokog nepoštovanja“ Albanaca političara prema Srbima na KiM.

„Pretnje te vrste, koje uvek između redova nose i nagoveštaj nasilja, Srbiji i Srbima su ovoga puta upućene uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kada svi hrišćani jedni drugima i svojim komšijama druge vere upućuju poruke mira i tolerancije“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Popovića.

Haradinaju je poručio da je KiM sastavni deo Srbije prema srpskom Ustavu i međunarodnom pravu, i naglasio da je „jedini razuman način da se sve nesuglasice u vezi sa tim pitanjem reše – dijalog“.

Pozvao je političare u Prištini da se „okanu pretnji“ i ponašaju se odgovorno prema svim građanima na KiM i regiona tako što bi „konačno prerasli ratobornu retoriku s kraja prošlog veka, i pokazali da su, osim što su sposobni da neprestano prave probleme, kadri i da probleme rešavaju na miroljubiv i civilizovan način“.

Ideja ujedinjenja Kosova i Albanije aktuelizovana je ponovo sredinom prethodnog meseca nakon objavljivanja ‘misterioznog’ nonpejpera kojim se osim toga, predlaže i odvajanje RS i njeno pripajanje Srbiji.

O „ujedinjenju Kosova i Albanije“, ili „uklanjanju granica“, međutim, govori se već godinama.

Upravo je Ramuš Haradinaj „zapratio“ referendumom za ujedinjenje zbog držanja Kosova „izolovanim“ od strane EU za vreme predizborne kampanje za februarske parlamentarne izbore na Kosovu.

Tada je u više navrata izjavljivao da će putem referenduma zatražiti ujedinjenje 2025. godine, ukoliko do tada Kosovo ne ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Slične poruke slao je u istom periodu, ali i nakon izbora, sadašnji kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti je takođe kao sredstvo za ujedinjenje video referendum koji bi bio održan na Kosovu i u Albaniji, ali, kako tvrdi, samo u slučaju da se time „ne izazove treći balkanski rat“.

Poruku o ujedinjenju ali, za razliku od Kurtija, „uz puške ili referendum“ slao je i Fidan Ademi, koji je, prema navodima medija u Prištini, član Samoopredeljenja i direktor inspekcije opštine Južna Mitrovica.

Na ovu poruku je, uz osudu, ukazao i ministar spoljnih poslova Srbije na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti UN-a, uz ocenu da je kosovski premijer konstantno u prošlosti pretio ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Poruke o ujedinjenju stižu i iz Albanije. Premijer, Edi Rama, nedavno je rekao da bi inicijativa o balkanskom mini-šengenu zapravo predstavljala uklanjanje granica između Kosova i Albanije.

Rama je takođe neretko govorio i u prošlosti o ujedinjenju. On je još 2015. godine upozorio da će se Kosovo i Albanija „ujediniti na klasičan način“ ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Tadašnji zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, komentarišući Ramine tvrdnje, rekao je da one nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o „realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU“.

O nacionalnom ujedinjenju Albanaca koje je „neizbežno“, govorio je nedavno i Ramin prethodnik Salji Beriša (Sali Berisha).

Kazao je da je za tako nešto neophodno „potpuno razumevanje glavnih saveznika Kosova“, ali i „oslobađanje suseda od albanofobije i svedočenje Albanaca pred međunarodnom zajednicom da ovaj proces dalje konsoliduje mir i stabilnost u regionu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.