Haradinaj Lajčaku: Vaš pristup vidim kao pokušaj da se oteže konačni sporazum, potrebna aktivnija uloga SAD

Haradinaj pressing t7
FOTO: Gazeta Express

Kosovski zvaničnici nastavljaju da razmenjuju pisma sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Poslednji mu se obratio predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuš Haradinaj, koji mu je saopštio da je dijalog koji je vodila Federika Mogerini „doveo u pitanje dostignuća Kosova“. Haradinaj, budući dijalog predvođen Lajčakom, takođe vidi u negativnom svetlu.

Haradinaj poručuje da  je „nova energija SAD za Kosovo“ povećala nade da će se dijalog između Beograda i Prištine okončati međusobnim priznanjem u postojećim granicama.

Posredovanje EU pod rukovodstvom SAD vidi kao pozitivno, sa druge strane, rad visokih predstavnika EU vidi kao odstupanje od suštinskog značaja i odlaganje procesa.

„Stav AAK o dijalogu ostaje nepromenjen. Dijalog pod posredstvom EU koji je vodila bivša visoka predstavnica, Federika Mogerini, odstupio je od suštinskog značaja i doveo u pitanje dostignuća Kosova i ozbiljno oštetio kredibilnost EU da dalje posreduje dijalogom. Sadašnji pristup visokog predstavnika Džozefa Borelja i vas (Lajčaka) vidim kao pokušaj da se oteže konačni sporazum i da se dijalog vrati u beskonačan proces“, napisao je Haradinaj.

Sa druge strane, pozdravlja ulogu nemačke kancelarke, Angele Merkel i francuskog predsednika, Emanuela Makrona, da se lično angažuju za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, međutim, ujedno zahteva i aktivnu ulogu SAD u dijalogu.

„Sada, situacija s novom energijom SAD za Kosovo je povećala nade da se dijalog Kosovo-Srbija, koji je trajao više od jedne decenije, okonča međusobnim priznanjem u postojećim granicama. Ipak posredovanje od EU pod rukovodstvom SAD vidimo kao pozitivno“, poručio je Haradinaj.

Lajčak je postavljan za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine 2. aprila ove godine i njegov mandat trajaće do 1. marta 2021. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja mandata razgovarao je sa kosovskim premijerom u ostavci, koji mu je, između ostalog, saopštio da će ubrzo sastaviti tim za dijalog sa Beogradom, koji će on da predvodi, a čiji će članovi biti predsednik, predsednica skupštine i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista.

Lajčak je razgovarao i sa kosovskim predsednikom predsednikom Srbije, poručivši im da je spreman za nastavak dijaloga, ali i da je morao da odloži planove usled novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa. Lajčak je nedavno ponovo razgovarao sa Kurtijem, ali i sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem – teme razgovora bile su nastavak dijaloga i situacija usled pandemije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.