Osmani razrešila dužnosti sve kosovske ambasadore koji su „politički imenovani“

Foto: Fejsbuk

Vest je ažurirana 

Izvor: Radio Slobodna Evropa ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani-Sadriu, na zahtev Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, razrešila je dužnosti sve ambasadore Kosova, koji su politički imenovani.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Bekim Kupina, iz Kancelarije za informisanje Predsedništva Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MSPD) prosledilo je ove nedelje predsednici Kosova Vjosi Osmani-Sadriu predlog za razrešenje i povlačenje iz diplomatskih misija, za sve ambasadore Republike Kosovo, koji su politički imenovani.

Smenu sa mesta ambasadora, potvrdio je Hajdin Abazi, ambasador Kosova u Australiji, putem objave na Fejsbuku u četvrtak.

„Na dan kada sam pre dve godine predao akreditive Australiji, od predsednika Kosova sam primio ukaz za razrešenje sa dužnosti“, napisao je, dodajući da zahtev vlade za njegovo razrešenje usred mandata „nije praksa dostojanstvene diplomatije“, napisao je Abazi.

Mediji na Kosovu objavili su da je reč o uklanjanju 12 ambasadora.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj), smatrao je predlog Vlade Kosova za razrešenje svih politički imenovanih ambasadora Kosova suspenzijom spoljne politike Kosova. Prema njegovim rečima, ova odluka je najveći skandal u spoljnoj politici.

Prema zakonu o Ministarstvu spoljnih poslova i diplomatskoj službi, najmanje pedeset procenata imenovanja ambasadora i šefova misija moraju da vrše vršioci dužnosti članova Službe spoljnih poslova Republike Kosovo.

Ostali kandidati mogu biti politički nominovani.

Pravne procedure za imenovanje novih ambasadora zahtevaju vreme. Na osnovu predloga Ministarstva spoljnih poslova, koji je sačinjen u koordinaciji sa premijerom, imena ambasadora se šalju Komisiji za spoljne poslove Skupštine Kosova. Ova komisija potom šalje imena Predsedništvu, nakon čega sledi ukaz predsednika Republike. Ali postupak se tu ne završava. Država prijema mora dati saglasnost za novog ambasadora, a to je postupak koji može trajati nekoliko meseci.

KoSSev: U međuvremenu oglasila se i kosovska ministarska spoljnih poslova i diplomatije, Donika Gervala Švarc (Donika Gervalla-Shwarz) na Fejsbuku.

Potvrdila je da je kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu razrešila dužnosti sve ambasadore koju su „politički imenovani“. Kaže i da je ovo samo korak u dubokoj reformi koja će biti sprovedena u kosovskoj diplomatskoj službi

Takođe, dodaje da će narednih nedelja biti izabrani novi ambasadori i šefovi misija.

„Narednih nedelja biće izabrani novi ambasadori i šefovi misija i nastaviće se reforme u našoj mreži ambasada i generalnih konzulata, poštujući merljive kriterijume međunarodnih standarda“, kazala je Gervala, prenose kosovski mediji.

Pročitajte još:

Kosovsko MSP zatražilo smenu 12 ambasadora; Hodžaj; Skandal; Express: Već smenjen ambasador u Nemačkoj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.