Haradinaj: 2018. godina liberalizacije viza i vojske

Predsednik vlade i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je tokom izborne skupštine ove stranke u Peći izjavio da će 2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja Vojske Kosova.

Haradinaj je rekao da je Kosovo na putu EU, ali da je ipak trenutno najvažnije pitanje liberalizacije viza.

„Naš neposredni cilj na putu ka EU je liberalizacija viza. U izveštaju EU za Kosovo je rečeno je da je prepoznat napredak na Kosovu i da smo jedna od zemalja na putu ka EU, ali u drugačijoj fazi u poređenju sa Srbijom i Crnom Gorom, koje prednjače u odnosu na zemlje regiona ka EU. Albanija i Makedonije će, nadam se, započeti pregovore o pristupanju, i naš slučaj, koji je veoma specifičan zbog nepriznavanja pet država, ali za sada imamo liberalizaciju viza,“ dodao je Haradinaj.

Istakao je i da će 2018. godina biti ključna za formiranje Vojske Kosova, čime će biti trasiran put ka učlanjenju u NATO.

„Mi smo u procesu pružanja ustavno-pravnog mandata našoj vojsci, ali ne samo mandata, već i članstva u NATO. Ovaj proces zahteva koordinaciju, tako da je ovaj proces, kao i liberalizacija viza – u realizaciji. Ova godina nije samo godina mandata naše vojske, nego i povećanja naše perspektive ka NATO-u,“ rekao je Haradinaj.

Proces normalizacije odnosa sa Srbijom biće okončan sporazumom, poručio je predsednik vlade Kosova i naglasio da je Kosovo „realnost i činjenica koja ne može da se poništi“.

„Vodimo dijalog sa našim susedom Srbijom. Ne zaboravite postignuća su nepovratna, Kosovo postoji, tu je narod Kosova, priznanja koja smo dobili, naše pravo da živimo u našoj zemlji. Ne otuđuje se, ne raspravlja, ne vraća. Međutim, u odnosima između strana u svetu postoji puna saglasnost da se da epilog procesu – zaključenje mirovnog sporazuma, bilateralnog sporazuma, uspostavljanje diplomatskih odnosa,“ izjavio je Premijer Kosova.

Haradinaj je govorio i o demarkaciji sa Crnom Gorom, naglasivši da će se potencijalne greške preispitati i korigovati, što je zatražio i od crnogorskih organa.

Izborna skupština Alijanse za budućnost Kosova u Peći kojoj prisustvuje 210 delegata, bira novo partijsko rukovodstvo u toj opštini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.