U porti manastira Svetih Arhangela dečja smotra folklora: I najmlađi su čuvari kulturne baštine

Foto: RTV Kim

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena održana je osamnaesta Dečja smotra folklora.

Učestvovalo je 700 mladih folkloraša sa čitavog Kosova. Organizatori su Savez amatera KiM i Dom kulture Gračanica.

Deca se upoznaju i druže

Predstavnik Saveza amatera, Đorđe Lakušić, kazao je za RTV Kim da ovaj festival ima veliki značaj za očuvanje kulturne baštine.

„Nažalost, zbog nemilih događaja koji su se dešavali proteklih dana, mnoga kulturno-umetnička društva danas nisu došla na smotru. Ovo je festival koji je iz godine u godinu sve kvalitetniji. To je festival koji na najbolji način iskazuje svoje kvalitete i vrednosti iz ove oblasti umetnosti, pesme, igre, crtanja i pisanja na temu lokaliteta gde se nalazimo. Ovo je festival koji šalje poruku, ovde se deca upoznaju i druže,“ kazao je Lakušić.

Manifestaciju su pomogli Kancelarija za KiM i Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije. Tehničku podršku je pružio Dom kulture u Gračanici.

Foto: Manastir Svetih Arhangela

Razdragana lica

Ivan Stojković iz ovog doma kulture kaže za Kim da je ovo najlepša manifestacija u okviru Vidovdanskih svečanosti.

„Veoma je lepo što na ovakvom mestu vidite veliki broj dece u narodnoj nošnji i ta njihova razdragana i vesela lica, i zaista mislim da je ovo najlepša manifestacija u okviru Vidovdanskih svečanosti,“ kazao je.

Da kroz igru, pesmu i veselje pokažemo da smo radostan narod

Iguman Mihajlo na današnjoj smotri/Foto: Manastir Svetih Argangela

Početak festivala blagoslovio je domaćin, iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihajlo.

„Kada vidim vas, raduje mi se i srce i duša i uvek ćemo vas rado dočekati i verovati u Boga – da se obožimo, da se umnožimo i da se mi pravoslavni Srbi kroz igru, pesmu i veselje pokažemo da smo narod radostan, narod vere i narod Boga,“ kazao je otac Mihajlo.

Deca iz svih krajeva Kosova predstavila su se igrama iz različitih krajeva Srbije.

Među folklorašima i najmlađi

Ansambl „Venac“ iz Gračanice doveo je svoje najmlađe igrače.

„Prvi put smo ovde, sa najmlađom grupom. Nastupamo sa igrama iz Gruže. Mogu da kažem da sam jako ponosan na njih, jer je najveći broj mališana od prvog i drugog razreda u postavi. A ima i starijih do sedmog razreda,“ kaže koreograf, Vuk Simić.

Mlađa postava KUD „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice igrala je igre iz Metohije.

„Doveli smo mlađu postavu. Bogu hvala i vreme nas služi, a deca su jedva čekala da dođu ovde i da igraju i da se druže,“ kazao je Mile Simić, koreograf.

Najboljima su dodeljene nagrade i odigrano je kolo oko manastira.

Najmlađi i na likovnoj koloniji

U okviru smotre folklora organizovana je i likovna kolonija na kojoj učestvuje trinaest malih umetnika.

„Članovi svih kulturno-umetničkih društava odabralli su decu koja su najtalentovanija za slikanje i tako smo organizovali likovnu koloniju. Trinaestoro dece učestvuje na ovoj likovnoj koloniji. Tema je slobodna, deca su odabrala ili religijske motive ili prirodu koja okružuje ovaj manastir,“ kazao je Aleksandar Gudžić iz Doma kulture Gračanica.

Ovu koloniju su posetili i učesnici Vidovdanske likovne kolonije, koja je juče otvorena u Gračanici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.