Han: Nastavak dijaloga posle izbora na Kosovu

Johanes Han
FOTO: RTS

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han boravi u višednevnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana. Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, danas se sastao i sa premijerkom Brnabić. Između ostalog poručuje da treba nastaviti dijalog sa Prištinom.

Novinari su u Vladi Srbije pitali Johanesa Hana da li ostavku Ramuša Haradinaja, njegov odlazak u Hag, a potom i povratak političkim aktivnostima vidi kao politički manevar, budući da ima ocena da će odlazak u Hag ojačati njegovu političku poziciju.

„Ne bi bilo dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, na osnovu različitih najava da će doći uskoro do izbora koji će promeniti političku situaciju na Kosovu, što će omogućiti nama da obnovimo dijalog, za koji je potrebno dvoje. Za tango je potrebno dvoje“, naveo je Han.

Podsećamo, početkom prošle nedelje, predsednik Vučić je najavio da će se sledeći sastanak srpske i kosovske delegacije održati u septembru i to pod pokroviteljstvom francuskog predsednika, Emanuela Makrona. Međutim, već krajem te nedelje, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj podneo je ostavku zbog čega se sada na Kosovu očekuju vanredni izbori.

Izrazio je nadu da, kako kaže, obe strane, kao i svi u Evropi, očekuju i da će se to zaista desiti „pre nego kasnije“.

„Stoga se nadam da će se desiti tokom septembra, kao što je i najavljeno“, dodao je Han.

Sličnu poruku preneo je juče i predsedniku Vučiću.

Osvrćući se u jutrošnjem intervjuu TV Prvoj na jučerašnji sastanak sa komesarom Johanesom Hanom kojeg naziva „normalnim i pristojnim čovekom“, predsednik Vučić je izjavio da Han želi nastavak dijaloga. O tome je sa predsednikom juče razgovarao „tri, četiri sata“, ipak, dodaje predsednik, do nastavka dijaloga će „teško“ doći – neka ukinu takse pa ćemo onda da razgovaramo, iznova je poručio.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.