Vučić: Haradinaj u Hagu obilazio hotele, pravda neće biti zadovoljena

Foto: TV Prva, caption

„Gospodin čovek, fini ljudi“, prokomentarisao je jutros u intervjuu za TV Prvu predsednik Srbije Aleksandar Vučić vest da će Ramuš Haradinaj danas predsedavati sednicom Vlade Kosova. Njegov put u Hag gde je Kancelariji specijalnog tužioca dao iskaz u svojstvu osumnjičenog, protekao je upravo onako kako je Vučić najavio, a danas je ponovo poručio građanima Srbije da se ne nadaju da će pravda u ovom slučaju biti zadovoljena.

„Je li bilo nešto od toga što vam unapred nisam rekao, jesam rekao zadržaće se 24 do 48 sati tamo? Toliko se zadržao da bi proverio kakvi su hoteli u Hagu. Suštinski se zadržao jedan sat. Onda je čekao da dođe noću da ta slika bude impresivna kako stiže u Prištinu, veliki heroj…“

Kritikovao je Radu Trajković zbog toga što je, kao jedna od lidera Saveza za Srbiju Haradinaja, kako to on tvrdi, nazvala „moralnom gromadom“.

„Za mene, oni koji su učestvovali u progonu Srba, da ne govorim o težim zločinima i stvarima za koje su nadležni drugi organi, ne mogu da budu moralne gromade“.

Podsećamo, Trajković je za N1 izjavila da je Haradinaj činom ostavke uradio dve stvari – odložio pritiske da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i ukazao na moralnu superiornost njegove odluke za razliku od Veseljija i Tačija koji su takođe navodno ispitani, ali se nisu odrekli svojih pozicija.

„Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on boji za svoju političku poziciju i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas“, rekla je Trajković, naglašavajući da se za razliku od njega Haradinaj „bez razmišljanja odrekao institucionalne pozicije“.

Takse pa dijalog

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak sa komesarom Johanesom Hanom kojeg naziva „normalnim i pristojnim čovekom“. Han želi nastavak dijaloga i o tome je sa predsednikom juče razgovarao „tri, četiri sata“, ipak, dodaje predsednik, do nastavka dijaloga će „teško“ doći – neka ukinu takse pa ćemo onda da razgovaramo, iznova je poručio.

Odgovarajući na pitanje da li je Evropa svesna svog poraza da ne može da ubedi Prištinu da ukine takse, Vučić objašnjava da Evropa to ne vidi kao svoj neuspeh. Njih interesuje samo da nema sukoba, tvrdi predsednik. Na dodatno pitanje kako to da Tači i Haradinaj ne slušaju ni Vašington, ni Pariz, ni Berlin, Vučić odgovara:

„Neko tu nije apsolutno iskren, a ko, neka vaši gledaoci zaključe. Nisu oni baš jači ni od jednog od tih centara moći, a kamoli sva tri“, rekao je Vučić.

Za pregovarački sto Beograd i Priština će se vratiti „nekad sigurno“, ali za sada nije mogao da oceni kada bi to moglo biti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.