Gucatijeva odbrana tražila kauciju od 1.000 evra; Gucati: Za razloge hapšenja nisam znao dok nisu došli da me hapse

Zasedanje suda u slučaju Gucati i Haradinaj protiv Specijalizovanog tužioca završeno je nakon što je utvrđeno da su prilikom hapšenja i dovođenja ispoštovana sva prava osumnjičenog  i procedure Specijalizovanih veća. Gucatijeva odbrana zatražila je uslovno puštanje na slobodu uz kauciju od 1.000 evra i set mera kojih bi se Gucati pridržavao. Na ovaj i druge zahteve odbrane sudija očekuje odgovor Tužilaštva do petka, nakon čega će on odgovoriti na zahteve odbrane. Tužilaštvo je najavilo optužnicu protiv Gucatija i Haradinaja u narednih 30 dana.

„Nisam obavešten o razlozima hapšenja sve dok nije došla policija EULEX-a u moju kancelariju“, rekao je Gucati odgovarajući na pitanje sudije da li je propisno obavešten o razlozima hapšenja i da li ima zamerke na proces hapšenja i dovođenja.

„Ja sam obavešten, ali nisu morali da me hapse, mogli su samo da me pozovu i ja bih sam došao“, dodao je potom Gucati čija je odbrana danas zatražila njegovo uslovno puštanje na slobodu uz kauciju.

Gucati (1967) rekao je i to da je rođen u mestu Morina i da je trenutno sekretar u jednoj osnovnoj školi i predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“.

Sudija pojedinac, Nikolas Giju, potvrdio je da je Gucatijeva odbrana koju čine branilac Džonatan Elistan Ris (Jonhatan Elystan Rees) i kobranilac Valjon Hasani (Valon Hiseni) podnela četiri zahteva kojima se osporava Gucatijevo hapšenje na koje je Tužilaštvu izdat nalog da odgovori do petka.

Današnjem pristupanju sudu predsedavao je sudija za prethodni postupak Nikolas Giju koji je naglasio i da današnje zasedanje ne predstavlja suđenje, te da osumnjičeni još nije i okrivljeni budući da protiv njega još uvek nema optužnice Tužilaštva, te da je svrha zasedanja da se sud uveri da je osumnjičeni obavešten o razlozima hapšenja kao i svojim pravima u vezi sa angažovanjem branioca.

Sudija je i podsetio da je nalog za hapšenje Gucatija potpisao 24. septembra zbog postojanja osnovane sumnje da je Gucati izvršio krivična dela za koja se tereti i objasnio da je Specijalizovano veće nadležno da sudi u ovom postupku prema članu 15. Zakona o specijalizovanim većima.

Rok da Tužilaštvo protiv Gucatija podnese optužnicu je godinu dana.

Sudija Giju rekao je Tužilaštvu da se nada da će se postupak protiv Haradinaja i Gucatija odvijati brzo, imajući u vidu činjenicu da se oni nalazi u pritvoru i zatražio od njih da najave svoje buduće aktivnosti u vezi sa slučajem protiv Haradinaja i Gucatija.

Tužilaštvo je odgovorilo da radi ubrzano kako bi obezbedili da optužnica protiv Haradinaja i Guctija bude podneta u najkraćem roku ali predstoji niz istražnih koraka kako bi optužnica bila podneta sa propratnim dokumentima kako bi se podneo potpuni spis dokumenata.

Tužiteljka je rekla je da je u toku prikupljanje iskaza brojnih svedoka, uključujući i iskaze onih svedoka koji su se osetili zastrašeno, kao i analiza elektronskih uređaja konfiskovanih tokom istrage. Tužilaštvo takođe prikuplja i obrađuje i javne nastupe osumnjičenih i nagoveštavaju da će ceo postupak biti brz, očekujući da će optužnicu podneti u roku od 30 dana.

Branilac Ris, s druge strane, je naveo da odbrana osporava hapšenje i nadležnost suda i zatražio da za Gucatija bude odobrena kaucija i da bude na uslovnoj slobodi do podnošenja optužnice.

„U situaciji kada je osporavana zakonitost hapšenja verujem da treba da postoji mogućnost da on bude pušten na uslovnu slobodu uz kauciju“, rekao je Ris, dodajući da je Gucati otac sedmoro dece i da svi žive u blizini mesta u kom on živi te ima dijabetes, astmu i visok krvni pritisak i otežano se kreće.

Te okolnosti, kao i to što je zaposlen u školi su, smatra odbrana, dovoljni da dokažu da je Gucati vezan za svoju zajednicu i da neće pokušati da pobegne. Za kauciju su ponudili 1.000 evra i predložili da se Gucati na vreme javlja EULEX policiji, da se ne približava kancelarijama Udruženja veterana „OVK“ i ograniči tako svoju ulogu u ovoj organizaciji.

Na predlog odbrane Tužilaštvo je reklo da je pritvor neophodan, imajući u vidu to da nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju nalog za hapšenje, naprotiv, pojavili su se novi činjenični elementi koje treba razmotriti u odnosu na njegov pritvor.

Sada kada je Gucati obavešten o krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret, ima i jači motiv da pokuša da izbegne procesuiranje, smatra još Tužilaštvo. Uz to, Gucati je do dana svog hapšenja davao izjave da će objavljivati svu dokumentaciju suda čime se dokazuje da postoji obrazac nezakonitog ponašanja i opravdava izdavanje naloga za hapšenje, podsećaju iz Tužilaštva.

„On je prestao da daje izjave samo zato što je uhapšen“, navela je tužiteljka.

Odbrana, s druge strane, smatra da postoje nove okolnosti, odnosno da su to brojne mere kojih bi se Gucati pridržavao a koje je odbrana iznela kao uslove za privremeno puštanje na slobodu.

Sudija Giju najavio je da će razmotriti zahtev za uslovno puštanje na slobodu, ali i da će svakih dva meseca razmatrati odluku o pritvoru.

15:16 – Gucati pristupa sudu

U Hagu je počelo prvo pristupanje sudu predsednika Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisnija Gucatija (Hysni Gucati). Gucati, koji je zajedno sa potpredsednikom istog Udruženja, Nasimom Haradinajem, uhapšen 25. septembra u Prištini zbog kršenja tajnosti postupka istog dana prebačen je u Hag.

Snimak sednice možete pratiti uživo na srpskom, albanskom ili engleskom jeziku ovde.

Gucatijeva porodica pred zgradom Specijalnog suda sa albanskom zastavom

Porodica predsednika „Udruženja veterana OVK“, Hisnija Gucatija, nalazi se u Hagu, piše Gazeta Express. Neposredno pre početka njegovog prvog pristupanja Specijalizovanim većima, članovi njegove porodice slikali su se ispred Suda sa zastavom Albanije.

Porodica Hisnija Gucatija u Hagu
FOTO: Gazeta Express

Gucati i  Haradinaj pod lupom su Specijalizovanog tužilaštva zbog krivičnih dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Podsetimo, u akcijama koje su Gucati i Haradinaj imenovali „Munja 1, 2 i 3“ nepoznata osoba u tri navrata je Udruženju ratnih veterana „OVK“ dostavljala poverljivu dokumentaciju Specijalizovanog tužilaštva u Hagu koje ih sada tereti da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka „izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti“.

U nalogu za hapšenje – koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju – piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu – održanim 7, 16. i 22. septembra – medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumenta u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“. Haradinaj je, pritom, „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

„Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu“, piše u nalogu za hapšenje.

Prethodno je u ponedeljak sudu pristupio Nasim Haradinaj, koji, poput Gucatija je za sada samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Specijalizovano tužilaštvo, međutim optužnicu najavljuje ubrzo, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.

Tokom jučerašnjeg dana, još dva predstavnika Udruženja ratnih veterana „OVK“ – advokat Tom Gaši i sekretar Faton Kljinaku, saopštili su da su dobili poziv da se jave predstavnicima EULEX-a u Kosovu Polju na nalog Specijalizovanog tužilaštva za ispitivanje, ali su najavili da će taj poziv odbiti jer „ne priznaju Specijalni sud u Hagu“. 

Pročitajte još:

Tom Gaši i Faton Kljinaku odbili poziv Specijalnog suda

Haradinaj: Za sud krivi džepovi političara, prekršili ste Ustav Kosova

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Gucati pred sudom u četvrtak

Nasim Haradinaj sutra pred sudom u Hagu

Tužilac: Čelnici veterana „OVK“ izložili potencijalne svedoke bezbednosnom riziku

Nasim Haradinaj takođe optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen GucatiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.