Hoti: Tema ZSO zatvorena 2013. ako ne bude nastavljen dijalog, Kosovo neće biti krivo

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Avdulah Hoti ponovio je da je za Kosovo Asocijacija (prim.red. Zajednica srpskih opština) zatvorena tema. Rekao je da je nastavak dijaloga neizvestan nakon insistiranja srpske strane da otvori temu Asocijacije, i dodao da neće biti krivica Kosova ukoliko se ovaj proces zaustavi.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, je nešto kasnije razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom o dijalogu koji se vodi u Briselu.

U objavi na Tviteru je nakon ovog razgovora poručio da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu, koji bi, kako je još jednom ponovio „trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja”.

„Danas sam imao dobar razgovor sa premijerom Avdulahom Hotijem u kojem smo razmenili mišljenja o trenutnom stanju dijaloga kojim posreduje EU“, poručio je potom Lajčak u objavi na Tviteru.

Nakon otvaranja ulice u Prizrenu u četvrtak, šef vlade je komentarisao uslove PDK za ulazak u vladu i i to što ni posle pet pokušaja nije izglasan nacrt Zakona o ekonomskom oporavku u Skupštini.

„Asocijacija je završena tema, zaključena je 2013. godine, ali dijalog neće biti obustavljan zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Za dijalog smo spremni na osnovu tih principa… Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost“, rekao je on.

Upitan da li će LDK napraviti kompromis time što će da glasa za predsednika iz PDK, Hoti nije negirao takvu mogućnost.

„Vlada funkcioniše normalno, parlamentarna većina je stabilna. Sprovodimo program vođenja vlade sa partnerima sa kojima imamo dogovor… Ono što mogu da kažem je da kada dođemo do te tačke u februaru, sve političke stranke treba da sednu, bez izuzetka, i da obezbedimo 80 glasova u Skupštini, i postignemo konsenzus oko imena koje će nas predstavljati u svetu“, rekao je.

Uprkos činjenici da pet puta zaredom parlamentarna većina vlade nije uspela da odobri nacrt zakona o ekonomskom oporavku, premijer Hoti je rekao da to ne znači ništa.

„To znači da nisu svi poslanici vladajuće koalicije bili u Skupštini, samo to. Neki su bili na putovanju, neki su iz različitih razloga bili sprečeni. Na sledećoj sednici verujem da će biti izglasan“, rekao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.