Grenelova kancelarija negira da je septembar krajnji rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije

Grenell
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Dik Kustin (Dick Custin), portparol izaslanika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije, demantovao je vršioca dužnosti premijera Kosova, Aljbina Kurtija, koji je tokom razgovora sa profesorima i studentima sa Harvarda izjavio da ambasador Ričard Grenel (Richard Grenell) želi da postigne sporazum između Kosova i Srbije do septembra ove godine.

Kustin je u ekskluzivnom odgovoru za Express rekao da Ričard Grenel nije odredio nikakav rok kada treba postići konačni dogovor između Prištine i Beograda.

„Što se tiče vašeg pitanja o mogućem roku, mogu vam reći da nema roka“, rekao je Kustin na pitanje o izjavama premijera Kurtija da Grenel već želi sporazum do septembra.

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti rekao je na video-konferenciji u organizaciji Univerziteta Harvard u ponedeljak da Trampov izaslanik za dijalog o Kosovu i Srbiji, Ričard Grenel, traži sporazum do septembra ove godine.

Kurti je u razgovoru rekao da mu je Ričard Grenel u oktobru prošle godine rekao da želi konačni sporazum do februara 2020. i da već traži sporazum do septembra.

„Tada smo to jednostavno primetili. U oktobru mi je rekao da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut do septembra“, izjavio je Kurti u ponedeljak.

Ričard Grenel naglasio je da nema roka za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije tokom njegove posete Prištini u januaru ove godine, kada se sastao sa predsednikom Hašimom Tačijem i liderima LDK i Samoopredeljenja.

Odnosi između specijalnog predstavnika Ričarda Grenela i premijera Aljbina Kurtija bili su napeti jer je ovaj odbio da ukine stopostotni porez za Srbiju na zahtev Sjedinjenih Država, bez nametanja dodatnih uslova.

Grenel je 23. februara rekao da ne podržavaju Kurtijevu odluku da delimično ukine mere, pojasnivši da ih Sjedinjene Države žele ukloniti u potpunosti, i naglasio da Kurti pravi ozbiljnu grešku.

„Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku, a to je postalo jasno i predsedniku Tačiju u Beloj kući“, napisao je Ričard Grenel.

Ovaj zategnuti odnos između Kurtija i specijalnog predstavnika američkog predsednika podstakao je Demokratski savez Kosova da napusti koaliciju, jer je stranka koju predvodi Isa Mustafa rekla da ne želi da ostane u antiameričkoj vladi.

Nakon pada, Kurti je više puta spominjao ime Trampovog izaslanika, Ričarda Grenela, kada je govorio o razlozima pada vlade.

Povezan članak:

Kurti: Grenel hoće sporazum do septembra, u Srbiji se posle atentata na Đinđića vratila Miloševićeva garda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.