RSE: Otkazan Lajčakov let za Prištinu, dolazak se očekuje u utorak

Miroslav Lajčak
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, neće večeras doputovati u Prištinu jer je otkazan njegov let, potvrdila je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj, prenosi RSE.

„Radimo na tome da osiguramo njegov dolazak na Kosovo sa najmanjim mogućim kašnjenjem. Gospodin Lajčak je rešen da sutra bude na Kosovu. Kada stigne, srešće se sa svojim sagovornicima da bi razgovarali o vremenskoj dinamici i modalitetima brze obnove dijaloga,“ istakla je Živalj.

Prema izvorima RSE, Lajčak je sa delegacijom stigao u Cirih, gde je trebalo da presedne kako bi nastavio put do Tirane. Međutim, let je u međuvremenu otkazan.

Lajčak je trebalo preko Albanije da stigne do Prištine, u njegovoj prvoj poseti od kako je imenovan za specijalnog predstavnika EU u dijalogu između Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti (Avdullah), danas je razgovarao o platformi Vlade Kosova za dijalog sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Tači je nakon sastanka izjavio da Kosovo i Zapadni Balkan ulaze u važnu nedelju što se tiče nastavka dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje pokretanje konkretnih procesa od SAD, odnosno specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell), kao i poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

„Usko ćemo sarađivati jedan s drugim, kao predsednik i premijer, ali i sa Skupštinom i svim partijama na vlasti i u opoziciji, kako bi bili što spremniji i kako bi bilo jasno šta želimo da postignemo – a to je recipročno priznanje Kosova i Srbije. Što se toga tiče, sve je jasno, poštovaće se Ustav i sarađivaće se sa celom političkom scenom kako bi se okončao ovaj ne tako lak proces“, kazao je Tači.

Govoreći o Lajčakovoj poseti, Tači je kazao da on treba da zna da je Kosovo nezavisna država.

„Nisam informisan o Lajčakovoj agendi na Kosovu. On treba da shvati da je Kosovo nezavisna i suverena država, i svaki drugi pristup biće neuspeh za Lajčaka i EU. Građanima Kosova je potrebna liberalizacija viza, a ne reči“, kazao je Tači. Za sada nije potvrđeno da li će se Tači sastati sa Lajčakom.

Govoreći o tome ko će voditi dijalog, Tači je rekao da se svi trebaju koordinirati i biti ujedinjeni u procesu.

„Ovlašćenja za proces dijaloga su pojašnjena Ustavom. Bićemo rame uz rame jedan s drugim. Ne takmičimo se, već ćemo biti zajedno naspram Srbije“, naveo je Tači.

S druge strane, u odvojenom obraćanju medijima, premijer Hoti je pozvao kosovsku opoziciju na sastanak, a kako bi razgovarali o procesu dijaloga. On je najavio da će se o tome konsultovati i sa predstavnicima civilnog društva.

„Pozivam ih da se sastanemo, da nas saslušaju šta imamo da im kažemo o procesu dijaloga. Pokušaćemo da formiramo konsenzus sa političkim snagama za ovaj veoma važan proces“, kazao je Hoti.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje odbija da se uključi u proces dijaloga sa aktuelnom vladom, dok je Demokratska partija Kosova saopštila da čeka zvaničan poziv na razgovor.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa prekinut je krajem 2018. zbog uvedene takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Bivša vlada Aljbina Kurtija (Albin) je taksu 1. aprila ove godine zamenila recipročnim, trgovinskim merama, meru koja je aktuelna Vlada Avdulaha Hotija ukinula kako bi se dala šansa nastavku dijaloga sa Srbijom.

U proces su sada uključeni i specijalni predstavnici, odnosno izaslanici, i EU i SAD.

Premijer Hoti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je u procesu dijaloga Kosova i Srbije uloga EU i Sjedinjenih Država komplementarna.

RSE

Pročitajte još:

Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Tači i Hoti: Ustav jasno definiše ko predvodi dijalog ali ćemo blisko sarađivati

Lajčak od danas u poseti Prištini, razgovori o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijalogaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.