Vučić: Srbija će na čak 90 mesta na Kosovu i Metohiji imati izbore

„Biće mnogo posla pre svega oko Kosova, raznih zahteva, raznih čuda. Mi svoju politiku da menjamo nećemo“, kazao je sprski predsednik Aleksandar Vučić novinarima danas posle obilaska jedne od Kula Beograda na vodi.

„Naš je stav, možemo da razgovaramo o svim tehničkim stvarima, ekonomskoj saradnji, protoku roba i usluga. Nema problema, ako vi kažete da nećete da tražite prijem u članstvo međunarodnih organizacija, mi nemamo potrebe da provodimo bilo kakvu kampanju protiv vas na bilo koji način, jer smo mi time obezbeđeni ali to moraju Albanci da daju konačni pristanak. To ne zavisi od nas“, kazao je Vučić.

Ako Albanci ne budu tražili prijem u međunarodne organizacije, nećemo sprovoditi kampanju protiv njih

„Nisam video suštinski predlog, sve su ovo manje-više tehničko političke stvari ali suštinski esencijalni predlog nisam video“, kazao je Vučić.

Potvrdio je da će Lajčak doći u Beograd, već 22. ili 23., te da neće imati mnogo vremena ni da se raduje, ni da tuguje nakon izbora, u zavisnosti od rezultata.

Već 23. juna ide u Moskvu, ali ne „isključuje mogućnost da ide u Vašington“ nakon toga, a što je prošle nedelje već rekao, naglasivši da preostaje da se vidi „da li će ići on ili Ana“.

Ali predsednik ide „na još neka mesta“, za koja: „Ne smem da vam kažem, samo se zakašlje Suzana“.

Što se tiče srpskih izbora na Kosovu, Vučić je rekao da će Srbija na čak 90 biračkih mesta imati izbore i demantovao, kako je kazao „laži“, kako Srbija ne želi da na Kosovu organizuje izbore 21. juna.

„Uvek smo do sada uspevali da se izborimo da za naše izbore imamo otvorena biračka mesta na Kosovu i Metohiji. Uveren sam da ćemo to uspeti i ovog puta i takođe sam ponosan na ovu činjenicu“, kazao je Vučić.

Vučić je i danas, odgovarajući na novinarska pitanja podsetio na ono što vidi kao neuspeh prethodne vlasti po pitanju Kosova i Metohije.

Neuspeh prethodne, uspeh sadašnje vlasti po pitanju KiM-a

Naglašavajući da se referendum  održava samo onda kada se menja ustavno-pravni status, bilo kojeg dela teritorije Republike Srbije, Vučić je kazao da ustavno pravni status Srbije nije menjan briselskim sporazumom.

Međutim: „Menjan je na užasan način jednostranim aktima prištinskih vlasti i nereagovanjem prethodnih vlasti, onih koji su danas u opoziciji, a koji ništa nisu preduzeli, a koji su de fakto prihvatali promenjenu ustavno-pravnu poziciju Kosova i Metohije, a da pri tome narod nisu pitali“.

„Nisu narod pitali ni za to da postave granicu na Jarinju i Brnjaku između Srba i Srba, nisu narod pitali ni da poruše rezoluciju 1244 u jedinom delu u kojem nam je odgovarala a to je da je UNMIK-ova administracija ta sa kojom radimo i sa organima UN, već su prihvatili EULEX, mešanje EU, pa smo ostali bez te političke podršku u UN, a posebno me je sramota da govorimo o našem pitanju za međunarodni sud pravde i trebalo bi da bude stid one koji su to radili, one koji su to radili urušavajući i uništavajući – ne želim da kažem poslednje šanse, ali vrlo male šanse Srbije da tu temu vrati za pregovarački sto“, kazao je Vučić.

Nasuprot tome, Srbija je pod njegovim rukovodstvom uspela da kosovskometohijsko pitanje odgovornom politikom vrati za sto i to sa velikim silama a da pri tom Srbija ne trpi bilo političke, bilo ekonomske sankcije i bude ponovo izolovana.

Srbija danas garantuje bezbednost Srbima sa KiM-a, sačuvala je njihove živote i o njima vodi računa, kazao je Vučić.

Izlistao je ono što vidi kao uspeh srpskih ulaganja na Kosovu do sada, ulaganje u školstvo i infrastrukturu je za 7, do 7 i po puta više nego prethodnih 12-13 godina, a kako tvrdi dalje, u bolnice i zdravstvo uloženo je 10 puta više nego prethodnih.

„Mislim da smo uradili jednu fantastičnu stvar, a to je da smo pod užasnim pritiskom i zbog loših rešenja pojedinih u rezoluciji 1244 uspeli da obezbedimo na severu Kosova i Metohije da srpski policajci budu predstavljeni sa 98 do 99 posto i predlog u briselskom sporazumu koji smo uspeli da odbijemo je bio taj da se ne računaju, kako su oni to nazvali, Titovi i Miloševićevi okruzi. Hteli su da nam dodaju Vučitrn, Srbicu i Južnu Mitrovicu, gde bi Srba bilo svega 30 i nešto posto, a Albanaca 60 i nešto. Mi to nismo prihvatili i obezbedili smo da to bude srpska policija“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.