Tači i Hoti: Ustav jasno definiše ko predvodi dijalog ali ćemo blisko sarađivati

Hašim Tači
FOTO: KoSSev

Ustavom je jasno definisano ko će upravljati dijalogom, preneli su istu poruku nakon današnjeg sastanka kosovski premijer, Avdulah Hoti i predsednik, Hašim Tači, obojica aludirajući da ova dužnost pripada njima. Sa druge strane, ujedno su obojica naznačila da će blisko sarađivati.

Kosovski predsednik i premijer sastali su se ovog jutra, neposredno pre zvanične potvrde da će danas na Kosovo doći izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Dvojica zvaničnika su prethodno u više navrata različito tumačili odluku Ustavnog suda iz 2019. povodom toga ko je nadležan da upravlja dijalogom.

Kosovski premijer izjavljivao je, a svojim programom o novoj vladi i podcrtao, da je vlada ta koja pregovara u dijalogu, dok je uloga predsednika Kosova da „predstavlja zemlju u skladu sa Ustavom“.

Sa druge strane, Tači je poručivao da je „ustav jasan“, te da je „predsednik taj koji predstavlja zemlju na nacionalnom i međunarodnom nivou“, aludirajući na to da će on predvoditi dijalog.

Hoti, ovog jutra, nakon sastanka sa Tačijem navodi da želi širok konsenzus među političkim akterima, povodom pitanja dijaloga.

„Pokušaću da stvorim široki konsenzus među političkim snagama. Nalazimo se u trenutku kada bi proces konačno trebalo da se okonča i da se konsoliduje državnost Kosova u međunarodnu zajednicu“, rekao je Hoti, prenosi Gazeta Express.

Kaže da predsednik i premijer imaju različite uloge, ali da bi u dijalogu sa Beogradom trebalo raditi zajedno.

„Pitanja nadležnosti se ne postavljaju, tu je u Ustavu vrlo jasno i presuda suda iz prošle godine. Imamo odvojene uloge, ali u tom procesu moramo biti zajedno“, rekao je Hoti.

Kaže da je vlada spremna za dijalog, da je jasno definisan stav vlade, te da je to isto preneo na današnjem sastanku i kosovskom predsedniku.

Tači: Blisko ću sarađivati sa premijerom, nemam informacije o Lajčakovom dnevnom redu

Nakon Hotija, medijima se ispred kosovskog predsedništva obratio i Hašim Tači.

Tači je danas još jednom rekao da „Ustav jasno ukazuje“ na to ko će upravljati dijalogom.

Rekao je da se osim o dijalogu razgovaralo i o stanju u kom se nalazi Kosovo usled pandemije, kao i o ekonomskom oporavku.

„Mi ćemo blisko sarađivati jedni s drugima, kao predsednik i premijer, ali i sa skupštinom, političkim strankama iz pozicije i opozicije“.

Tači, koji je nedavno izjavio da se neće sastati sa Lajčakom, a potom da će o sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, odlučiti tek kada se upozna sa njegovim prioritetima pri obavljanju ove funkcije, danas navodi da nije upoznat sa njegovom agendom tokom boravka na Kosovu.

„Nije vreme za otvaranje tehničkih pitanja, sa tvrdnjama za normalizaciju odnosa. Lajčak mora da razume da je Kosovo nezavisna i suverena država. Ako dođe do ovog cilja, ovaj proces treba okončati, uz obostrano priznavanje. Svaki drugi pristup je, slobodno mogu reći, njegov neuspeh na Kosovu i u celoj Evropskoj uniji. Lajčak mora da razume da građanima Kosova pre svega treba vizna liberalizacija“, kazao je Tači, prenosi Gazeta Express.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak, doputovaće danas na Kosovo – na svom prvom službenom putovanju od preuzimanja nove funkcije gde će ostati do 18 juna.

Iz Evropske unije nisu precizirali sa kim će se sve Lajčak sastati, osim da će to biti politički lideri, predstavnici političkih partija i međunarodne zajednice na Kosovu, kao i šefovi misija zemalja članica EU. Glavna tema razgovora biće „uslovi i modaliteti za brz nastavak dijaloga koji predvodi EU između Prištine i Beograda“.

Očekuje se da će Lajčak uskoro posetiti i Beograd. Za sada nema zvanične potvrde. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Lajčaka očekuje u Beogradu nakon parlamentarnih izbora koji će se održati 21. juna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.