Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje zbog napada na novinara

endrit shala, endriz šalja ministar trgovine i industrije
Foto: Gazeta Express

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv poslanika Socijaldemokratske Inicijative NISMA i bivšeg ministra, Endrita Šalje (Endrit Shala), zbog napada koji je, navodno, izvršio na novinara portala Indeksonline Ensara Ramadanija 17. decembra 2019. , potvrdila je za Betimi per Drejtesi (Zakletvu za pravdu), portparolka Osnovnog tužilaštva u Prištini, Ljaureta Uljaj (Laureta Ulaj).

„Osnovno tužilaštvo u Prištini, 10.02.2020. godine, podiglo je optužnicu protiv osobe sa inicijalima E.Š., zbog krivičnog dela „napad „, po članu 184 Krivičnog zakonika Kosova. Tužilac slučaja procesuirao je slučaj Osnovnom sudu u Prištini na dalje postupanje“, navodi u odgovoru Uljaj.

Slučaj se dogodio u utorak uveče, 17. decembra, ispred ulaza Hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK), gde je bivši ministar trgovine i industrije bio nakon što je ranjen njegov kolega iz NISME.

Neke fotografije koje je napravio novinar portala Indeksonline iznervirale su bivšeg ministra Šalju koji ga je potom napao, a dok su mediji objavili slike ovog napada, piše dalje „Zakletva za pravdu“.

Tada je i reagovalo Udruženje novinara Kosova (AGK), koje je oštro osudilo Šaljin napad na novinara Ramadanija.

„AGK osuđuje ovaj napad i svaki drugi fizički ili verbalni napad od strane političara i institucija i poziva policiju, tužilaštvo i ceo pravosudni sistem da slučajeve novinara tretiraju kao prioritetne. Istovremeno, AGK ohrabruje kolege novinare da nastave da rade svoj posao odgovorno i da se ne zaustavljaju pred bilo kakvim napadom ili pretnjama“, saopštili su tada iz Udruženja novinara Kosova.

Inače, ovo nije prvi puta da se Endrit Šalja susreće sa pravosudnim organima. On je optužen za organizovani kriminal i korupciju, u slučaju poznat kao „MTPT“ i kao i za pucanje iz pištolja.

U slučaju poznat pod nazivom „MTPT“, Šalja je oslobođen 24. novembra 2017., a on je na zabavi koja je organizovana povodom ove odluke, ispalio hitac iz pištolja, za šta je priznao krivicu i novčano je kažnjen sa 2.400 evra.

Obe ove odluke su već postale pravosnažne.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.