Grenel posle poseta: Ekonomski razvoj, posao za mlade i trgovinska razmena najvažniji za trajni mir

Grenel Vučić
Foto: Tanjug

Preuzeo dužnost pre manje od nedelju dana, juče već u Prištini, danas u Beogradu. Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, doneo je „jednostavnu poruku“ od američkog šefa države da „narod Srbije i Kosova želi mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu“.

Sada je sličnu poruku saopštio i nakon svih sastanaka koje je u imao u Prištini i Beogradu.

„Administracija predsednika Trampa čvrsto veruje da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti za trgovinsku razmenu, najvažniji deo u obezbeđivanju trajnog mira. Cilj je da se naši partneri u Srbiji i na Kosovu okupe radi postizanja sveobuhvatnog rešenja kojim bi se razrešila neslaganja u regionu. Neophodno je da obe strane blisko i ubrzano sarađuju, gledajući u budućnost“, prenela je ambasada SAD-a u Prištini poruku Ričarda Grenela za javnost.

Grenel se u Prištini juče u odvojenim susretima sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima političkih stranaka – Aljbinom Kurtijem, Isom Mustafom, Vjosom Osmani, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajom, a u Beogradu danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Grenel se pre ovih sastanaka sreo i sa predstavnicima poslovne zajednice na Kosovu i u Srbiji.

„Kompromisno rešenje u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona može biti postignuto uvažavanjem legitimnih interesa Srbije“, poručio je javnosti danas predsednik Vučić nakon susreta sa Grenelom.

U Prištini Tači je Grenelu obećao da će „Kosovo biti konstruktivno u pronalasku rešenja sa Srbijom“, dodavši da od 2008. nije postojala „ovolika pažnja SAD-a upućena Kosovu“, i da to „učvršćuje naše poverenje u potrazi mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Ipak, oči javnosti, ali i međunarodne zajednice, sada su uprte u pobednika kosovskih izbora – Aljbina Kurtija i njegovo Samoopredeljenje (LVV), a u očekivanju da će upravo on uskoro biti mandatar buduće kosovske vlade.

Grenel je Kurtiju i LVV čestitao na najviše osvojenih glasova, i pre puta u Beograd, hteo je da čuje njihovo mišljenje i stavove o mogućnostima sporazuma sa Beogradom, saopštili su iz Samopredeljenja nakon sastanka sa Trampovim izaslanikom juče.

Prema onom što su iz ove stranke rekli, Grenel je naglasio da je „nedostatak sporazuma Kosova i Srbije glavna prepreka za strane investicije kosovskoj ekonomiji“.

Međutim, Kurti je Grenelu odgovorio da su „sastav i proces sporazuma važniji za njegovu održivost od vremenskog okvira“.

Iako Kosovo ima potrebe za ekonomskim razvojem i stranim investicijama, problem za to je visoka korupcija u kosovskoj vladi, koja stvara nesigurnost i plaši preduzeća, vlada siromaštvo i težak pristup preduzeća finansijama zbog visokih kreditnih kamata u bankama – takođe je Kurti predočio Grenelu.

Imenovanje Ričarda Grenela usledilo je samo mesec dana nakon što je saopšteno da je Tramp postavio diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, on baviti i dijalogom.

Imenovanje Palmera, a posebno Grenela, koje je inače naišlo na iznenađenje javnosti, tumači se kao namera SAD-a da se, posle paralisanog dijaloga Beograda i Prištine tokom protekle i ove godine, ne samo ponovo pokrene, već da se što pre dođe do potpisivanja tzv. obostrano obavezujućeg sporazuma.

Povezani članci:

Tramp imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

„Kao okupacioni komesar“ – ko je Ričard Grenel?

Imenovanje Grenela – iznenađenje, lepa vest ili nije dobar znak?

Server: Grenel će preuzeti glavnu ulogu, nametaće ideju o podeli

RSE: Grenel u sredu na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.