Imenovanje Grenela – iznenađenje, lepa vest ili nije dobar znak?

Današnje imenovanje Ričarda Grenela od strane američkog predsednika, Donalda Trampa, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine izazvalo je na međunarodnoj sceni različite reakcije. Kosovski zvaničnici pozdravljaju ovo imenovanje, predsednik Srbije je iznenađen, EU se raduje nastavku „bliske saradnje“, dok međunarodni stručnjaci ovo ne vide kao dobar znak.

DW: „Kao okupacioni komesar“ – ko je Ričard Grenel?

Vučić iznenađen, Joksimović i Stefanović u tome vide znak pojačanog interesovanja SAD

Za predsednika Srbije, Aleksandra Vučića imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine dolazi kao „iznenađujuća vest“ i najavio da će u toku dana imati telefonski razgovor sa njim.

„On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide“, rekao je danas Vučić, nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, u ovome vidi pokušaj SAD da „igraju značajniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja“. Sa ovim se slaže i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je reč o „ozbiljnom čoveku“, za koga će se videti šta će doneti procesu pregovora čiji format se, kako je dodala, ne menja.

Tači, Haradinaj i Pacoli pozdravili Grenelovo imenovanje

Sa druge strane, kosovski zvaničnici pozdravljaju odluku američkog predsednika, Donalda Trampa, o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika.

I dok se Hašim Tači raduje što će sarađivati sa Grenelom na očuvanju mira na Balkanu i ulasku Kosova u NATO i EU, a Haradinaj zbog bezuslovnog dijaloga na kojim će „raditi zajedno kako bi se postiglo priznanje Kosova u postojećim granicama“, Bedžet Pacoli vidi ovo imenovanje kao „želju predsednika Trampa da Srbija konačno prizna Kosovo“.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, danas kasnije je obavio telefonski razgovor sa Ričardom Grenelom, naznačivši mu da je njegovim imenovanjem za specijalnog izaslanika u dijalogu između Prištine i Beograda uvećana uloga SAD u ovom procesu.

„Vašim imenovanjem uvećano je naše poverenje u proces i mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“, rekao je predsednik Tači u telefonskom razgovoru Grenelu, navodi se u saopštenju kosovskog predsednika.

Osim toga, Tači ovo imenovanje vidi i kao potvrdu lične posvećenosti predsednika Trampa ka postizanju ovog sporazuma.

EU: Zajednički interes u stabilnom Balkanu

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič raduje se nastavku bliske saradnje sa SAD na Zapadnom Balkanu, navodeći da su SAD dale značajan doprinos uspehu dijaloga Beograda i Prištine.

„SAD su dale značajan doprinos našem angažmanu na Zapadnom Balkanu, posebno, uspehu dijaloga. SAD i EU imaju zajednički interes u stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu, stoga se radujemo nastavku bliske saradnje,“ rekla je Kocijančić, prenosi RSE.

Biber, Džuda i Server: Čudno, Kakva je onda uloga Palmera? Bizarna odluka

Stručnjaci za Balkan, Florijan Biber i Tim Džuda, izrazili su danas čuđenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo.

Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Metjua Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan.

On je dodao da je to takođe „zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD“.

Grenel kao ambasador ima istoriju otuđenja Nemačke i EU, ukazao je Biber navodeći kao primer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici.

„Nije dobar znak“, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocenio da je imenovanje Grenela „čudno“.

„Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera koji poznaje region i njegove vođe dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo“, naveo je Džuda.

I dok Biber i Džuda imenovanje Ričarda Grenela vide kao čudnu odluku, profesor vašingtonskog univerziteta, Džons Hopkins i ekspert za Balkan, Danijel Server, smatra je bizarnom i odlukom kojom se još više vređa Nemačka, prenosi Gazeta Express.

„To je bizarno, mislio sam da će nedavno imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan, ako ne zbog nečeg drugog, biti garancija da niko drugi neće preuzeti zadatak rešavanja preostalih pitanja između Kosova i Srbije kao i unutar Bosne i Hercegovine. Sada se administracija odlučila za imenovanje kontroverzne političke ličnosti koja će se baviti osetljivim pitanjima između Prištine i Beograda, nekoga ko je uspeo da duboko uvredi Berlin, jednog od najvažnijih Američkog saveznika.

Ovaj potez američkog predsednika ujedno vidi kao pokazatelj „zbrke“ koja vlada u politici zvaničnog Vašingtona. Ali je ujedno upitao u kakvom će odnosu sada biti Palmer i Grenal, s obzirom na to da je Grenel viši zvaničnik u odnosu na Palmera, jer vrši funkciju ambasadora.

Mišić: Grenel neće biti izaslanik ili posrednik u rukavicama

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije, odnosno izaslanika predsednika SAD, Donalda Trampa, svakako jeste iznenađenje, s obzirom na skorašnje imenovanje Metjua Palmera, izaslanika državnog sekretra SAD za Balkan, izjavio je novinar i nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Vašingtona, Milan Mišić, prenosi Beta.

„Dok je Palmer samo diplomatski funkcioner srednjeg ranga, Grenel koji ostaje na dužnosti ambasadora u Nemačkoj, veoma je blizak američkom predsedniku (pominjan je kao novi savetnik za nacionalnu bezbednost i kao i ambasador u UN) i zbog toga može da bude mnogo efikasniji u sprovođenju američke zamisli za rasplet najvećeg balkanskog problema“, rekao je agenciji Beta.

Mišić smatra da Grenel, sudeći po tome kako se ponaša kao ambasador u Berlinu, gde ne mari mnogo za diplomatske norme i protokol, neće biti izaslanik ili posrednik u rukavicama, kako u kontaktima sa sagovornicima u Beogradu i Prištine, tako i sa onima iz EU.

„Treba imati u vidu da je blizak i s Džonom Boltonom, Trampovim doskorašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je na tom mestu bio prvi vesnik novog, fleksibilnijeg pristupa Bele kuće balkanskom zapletu“ rekao je Mišić.

Dodao je da je nova Grenelova dužnost „dokaz većeg interesovanja i većih ambicija Amerike za postizanje

sporazuma Beograda i Prištine“.


Povezani članci:

Tramp imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.