DW: Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu? Grenel potvrdio

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vest je ažurirana

Teško da je bilo koji američki ambasador u Nemačkoj bio tako kontroverzan kao Ričard Grenel. Prema izveštaju nemačke agencije „dpa“, on planira da uskoro podnese ostavku.

Prema informacijama nemačke novinske agencije „dpa“, Ričard Grenel (53) će narednih sedmica otići sa funkcije ambasadora SAD u Berlinu – mnogo pre predsedničkih izbora koji se u toj zemlji održavaju 3. novembra. Očekuje se da će njegov posao u Berlinu privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. Grenelova zamenica.

Sa jednom rečju „Tačno“, uz prenošenje printskrina naslova sa portala „Politico“ – „Izveštaj: Ambasador SAD u Nemačkoj se povlači“ i opaske izveštača „Daily Wire“ da je ova agencija to javila još pre dva meseca, Grenel je potvrdio informaciju o odlasku iz Nemačke

 

Predsednik SAD Donald Tramp je Grenela u februaru iznenada vratio u Vašington time što ga je imenovao da privremeno preuzme funkciju koordinatora svih tajnih službi. Pozadina ovog Trampovog poteza je to što je dotadašnji koordinator Džozef Megvajer izgubio poverenje predsednika i podneo ostavku. Privremeno rešenje je moralo brzo da se pronađe. Ali sada je nađen stalni koordinator za 17 tajnih službi SAD: u četvrtak je senat potvrdio imenovanje kongresmena Džona Retklifa. U utorak, kada Retklif položi zakletvu, zvanično će se završiti Grenelov tromesečni mandat na toj funkciji.

Nema zvaničnih potvrda

Nije iznenađenje da Grenel sada želi da napusti mesto ambasadora u Berlinu. On je u februaru doduše saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije, internet portal „The Daily Wire“ je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku. Tada međutim, ni Bela kuća niti ambasada u Berlinu nisu zvanično potvrdile ovu vest.

Američka ambasada ni sada ne kaže ništa o budućim planovima Grenela. U petak, posle potvrde Retklifa kao novog koordinatora u Vašingtonu, ambasada u Berlinu je saopštila da je Grenel i na funkciji vršioca dužnosti koordinatora tajnih službi SAD zastupao politiku SAD imajući u vidu Nemačku.

Grenel važi za čoveka koji je krajnje lojalan Trampu.

DW/DR/DPA

Povezani članci:

Ričard Grenel ostaje specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo

New York Times i AP: Grenel ide na mesto šefa obaveštajne službe

Tramp potvrdio: Grenel šef nacionalne obaveštajne službe

Beograd i Priština pozdravili imenovanje Grenela na novu funkcijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.