Ustavni sud nema mandat da odredi rokove za formiranje vlade, tvrde eksperti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Mogućnost da Ustavni sud presudom postavi rokove za formiranje vlade doživljava se kao kršenje Ustava i van je nadležnosti ovog suda.

Ustavni eksperti za KosovaPress kažu da Ustavni sud ne može da stvara nove norme, nakon što je zašao u nadležnost Skupštine Kosova.

Univerzitetski profesor, jedan od sastavljača Ustava, Riza Smaka, kaže da Ustavni sud ima ovlašćenja isključivo da tumači sporne ustavne odredbe i da ne prelazi svoja ovlašćenja.

„Ustavni sud ima ekskluzivno ovlašćenje da tumači osporene ustavne odredbe, ništa drugo. A kao drugo, ne postoji ovlašćenje za postavljanje norme, postavljanje rokova, to je isključivo za zakonodavstvo. Sud ne bi trebalo da bude pušten da odlučuje po tom pitanju jer bi proklizao, premašio ovlašćenja, da vrši oblasti zakonodavne vlasti. To bi kršilo Ustav i bilo bi to ozbiljno kršenje Ustava“, kaže on.

Isto mišljenje da Ustavni sud ne može postavljati rokove ima stručnjak za ustavna pitanja Mazlum Baraljiu (Mazllum Baraliu), koji kaže da, ukoliko takva odluka bude donesena, to može biti diskutabilno.

„Sud ne bi trebalo da stvara praksu kao što su to radili pre nego što su ponovo pisali Ustav. Ustav piše samo donosilac ustava koji ga sastavlja i usvaja, a to je Skupština Kosova. Ustavni sud je čuvar Ustava, njegov branitelj i njegov tumač. Treba to da bude i nadam se tome. A ako nešto pređe preko toga, mislim da tada može biti problema i njegova odluka može biti kontroverzna za stranke“, rekao je.

Ustavni ekspert Riza Smaka za KosovaPress, između ostalog, kaže da bi Ustavni sud ovaj slučaj trebalo da završi u roku od nedelju dana.

„Ustavni sud je to morao da uradi u roku od nedelju dana. Ovo je jednostavno pravno pitanje, svaki običan pravnik, koji ne tvrdi da je naučnik i ekspert, rešio bi ovo pravno pitanje korektno i bez ikakve dileme u roku od, recimo, nedelju dana, ili u roku od pola sata. Pažljivo ga čita, pažljivo analizira, ako posumnja, uzme dva ili tri ustava parlamentarnih država, pravi poređenje i dolazi do zaključka“, kaže on.

Prošlog meseca kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za premijera. Ovu uredbu je pri Ustavnom sudu osporila pobednička izborna stranka, Pokret Samoopredeljenje. Očekuje se da će potonji odlučiti o ustavnosti Tačijeve uredbe u petak, 29. maja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.