New York Times i AP: Grenel ide na mesto šefa obaveštajne službe

Grenel Tači Vučić

Očekuje se da će predsednik Donald Trump imenovati Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj ali i izaslanika za dijalog Beograda i Prištine – za vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe, javili su noćas „New York Times“ i AP. Grenel je „polarizovana“ ličnost zbog čega nije sigurno da će biti i potvrđen od strane Senata.

AP se poziva na dva neimenovana zvaničnika administracije, dok New York Times na tri svoja izvora.

Ovaj list dodaje i da nisu uspeli da dobiju komentar, odnosno potvrdu bilo od Grenela, bilo iz Bele kuće, ali su i naglasili da su ih njihovi izvori upozorili i na to da „američki predsednik ima običaj promene mišljenja o kadrovskim odlukama nakon što bi mediji otkrili njihova imena“.

Grenela opisuju kao odanog Trampovog pristalicu.

„Gospodin Grenel, čija je otvorenost tokom čitave njegove karijere političkog operativca, a potom i kao ambasadora, predstavljala izvor kritike, otvoren je Trampov pristalica koji će predvoditi grupu agencija za nacionalnu bezbednost o kojima je Bela kuća često imala skeptičan stav“, navodi New York Times.

Grenel je već duže vreme aktivan na Tviteru, upozoravajući na opasnosti od „Huawei“ – kineske kompanije koja gradi telekomunikacijske mreže nove generacije širom sveta; neuspeh evropskih saveznika da potroše dovoljno novca na svoja vojna i druga pitanja. Jedan je od najglasnijih kritičara kompanije „Huawei“ iz američke administracije, pritiskajući Nemačku da ne posluje sa tom kompanijom. Grenel je ambiciozan i već neko vreme želi da unapredi svoj diplomatski položaj. Bio je i kandidat za mesto savetnik za nacionalnu bezbednost – mesto koje je na kraju pripalo Robertu O’Brajenu (Robertu C. O’Brienu) – piše New York Times, i dodaje:

Međutim, Grenel je takođe „polarizovana“ ličnost i nije sigurno da će biti potvrđen od strane Senata, što je jedan od razloga zašto predsednik namerava da ga imenuje za vršioca dužnosti direktora, umesto da ga formalno postavi na to mesto. Određeni broj republikanskih senatora privatno je ubeđivao administraciju da imenuje profesionalca ili političara aktivnog u polju nacionalne bezbednosti koji nije toliko polarizovana ličnost.

Ukoliko bi Grenel bio imenovan na ovu poziciju on bi dužnost preuzeo od Džozefa Megvajera (Joseph Maguire), koji je obavljao dužnost direktora nacionalne obaveštajne službe od prošlog leta kada se sa te pozicije povukao Dan Kouts (Dan Coats), bivši republikanski senator Indiane.

Grenel bi bio i prvi javno deklarisani gej u ovom kabinetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.