Tramp potvrdio: Grenel šef nacionalne obaveštajne službe

FOTO: White House

Aktuelni ambasador SAD u Nemačkoj, kao i izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine – Ričard Grenel (Richard Grennel), novi je vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe, upravo je saopštio američki predsednik.

„Drago mi je da najavim da će naš visoko cenjeni ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe. Rik je predstavljao našu zemlju izvanredno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Želeo bih da se zahvalim Džou Mekgvajeru na divnom poslu koji je obavljao, i zajedno se radujemo što ćemo sa njim tesno raditi, možda u drugom kapacitetu u okviru Administracije!“, poručio je preko Tvitera Tramp, odakle inače komunicira sa javnošću.

Grenel će dužnost preuzeti od Džozefa Megvajera (Joseph Maguire), koji je obavljao dužnost direktora nacionalne obaveštajne službe od prošlog leta kada se sa te pozicije povukao Dan Kouts (Dan Coats), bivši republikanski senator Indiane.

Prethodno su ovu mogućnost najavili  „New York Times“ i AP. Grenel važi za odanog Trampovog pristalicu i političkog operativca. Biće i prvi javno deklarisani gej u ovom kabinetu.

Grenel „polarizovana ličnost“?

Grenel je već duže vreme aktivan na Tviteru, upozoravajući na opasnosti od „Huawei“ – kineske kompanije koja gradi telekomunikacijske mreže nove generacije širom sveta; neuspeh evropskih saveznika da potroše dovoljno novca na svoja vojna i druga pitanja. Jedan je od najglasnijih kritičara kompanije „Huawei“ iz američke administracije, pritiskajući Nemačku da ne posluje sa tom kompanijom. Grenel je ambiciozan i već neko vreme želi da unapredi svoj diplomatski položaj. Bio je i kandidat za mesto savetnika za nacionalnu bezbednost – mesto koje je na kraju pripalo Robertu O’Brajenu (Robertu C. O’Brienu) – piše New York Times, i dodaje:

Međutim, Grenel je takođe „polarizovana“ ličnost i nije sigurno da će biti potvrđen od strane Senata, što je jedan od razloga zašto predsednik namerava da ga imenuje za vršioca dužnosti direktora, umesto da ga formalno postavi na to mesto. Određeni broj republikanskih senatora privatno je ubeđivao administraciju da imenuje profesionalca ili političara aktivnog u polju nacionalne bezbednosti koji nije „toliko polarizovana ličnost“.

U oktobru prošle godine, Ričard Grenel, imenovan je za specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine. Uspeo je da se sa srpskim i kosovskim rukovodstvom potpišu pisma o namerama za uspostavljanje avio linije Beograd-Priština, uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnje autoputa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.