Građani o sporazumu: Većina ne pozdravlja „zato što nije koristan obema stranama“, „Kurti dobitnik“

Kosovska Mitrovica građani ulica
FOTO: KoSSev

Sporazum o ukidanju srpskog ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, odnosno odustajanju Prištine da primeni istu meru, vlasti i u Beogradu i u Prištini predstavljaju kao uspeh, dok opozicija i u jednom i u drugom gradu isti kritikuje. A šta kažu građani?

U onlajn anketama na društvenim mrežama KoSSev-a, najveći broj ispitanika kazao je da ne pozdravlja sporazum zato što nije koristan obema stranama, dok je najmanje njih označilo da ga podržavaju upravo zato što je koristan i za Srbe i za Albance. Sa druge strane na pitanje „Šta mislite o najnovijem sporazumu u Briselu i znate li šta je dogovoreno?“ najveći broj korisnika je negativno ocenio sporazum i kritikovao srpsku vlast, uz reči poput „izdaja“ i „kršenje Ustava“.

KoSSev portal je kasno uveče u subotu, u istom danu kada je iz Brisela saopšteno da je postignut dogovor o dokumentima, objavio ankete na društvenim mrežama sa pitanjem „Da li pozdravljate upravo postignut dogovor u Briselu?“ Čitaoci su imali mogućnost da u roku od 24 sata ogovore na pitanje jednim od četiri ponuđena odgovora.

Ankete su objavljene na Instagramu i Tviteru. Ukupno su glasala 1,462 korisnika, od kojih  1,289 na Instagramu i 173 na Tviteru.

Najviše korisnika – 517, glasalo je za to da ne podržava sporazum zato što nije na korist obema stranama. Sa druge strane, 463 korisnika je glasalo da podržava sporazum zato što je na korist Albancima.

Čak 270 građana je označilo da pozdravlja sporazum zato što je na korist Srbima sa Kosova, dok je najmanje onih koji ga pozdravljaju zbog toga što je na korist obema stranama – samo 213.

Za razliku od zbirnih, pojedinačni rezultati na Instagramu i Tviteru su se razlikovali.

Dok je svega 11 odsto, odnosno 148 korisnika odgovorilo da pozdravlja sporazum zato što je na korist obema stranama, na Tviteru je isti odgovor označilo 37 odsto, odnosno 64 korisnika.

Na Instagramu je 21 odsto učesnika ankete, tj. njih 268, pozdravilo sporazum zato što je na korist Srbima sa Kosova, dok je na Tviteru istog mišljenja samo 1,2 odsto, odnosno 2 osobe.

Ujedno, 390 korisnika Instagrama (30 odsto) je kazalo da podržavaju sporazum zato što je na korist Albancima, dok je na Tviteru najviše korisnika bilo istog mišljenja – 42,2 odsto tj, 73 osobe.

Na Instagramu je najviše njih – 483 osobe, odnosno 38 odsto, glasalo za to da ne podržavaju sporazum zato što nije na korist obema stranama, dok je na Tviteru svega 19.7 odsto korisnika – 34 bilo istog mišljenja.

KoSSev portal je ujedno postavio pitanje korisnicima Fejsbuka – „Šta mislite o najnovijem sporazumu u Briselu i znate li šta je dogovoreno?“

U roku od 24 časa objavu je komentarisalo više od 170 korisnika ove društvene mreže.

Većina njih je negativno ocenila sporazum i kritikovala srpsku vlast, uz reči poput „izdaja“ i „kršenje Ustava“.

„Pa znači šta kaže Kurti, tako se i dešava“, glasio je jedan od komentara, a drugi „Još jedna izdaja od strane Aleksandra Vučića i njegove kamarile, koju naravno slave kao pobedu. A što se tiče dogovora, nije dogovoreno ništa, već je Vučić ispunio želju svom koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju i priznao kosovska dokumenta. IZDAJA.“

Facebook anketa sporazum
FOTO: KoSSev

Bilo je i onih koji su ironično pominjali pobedu Srbije i merili je u golovima.

„Još jedna pobeda od pet nula u gostima i još korak bliže kosova republjik“, „Lavovski se borio tri dana i tri noći i časno izgubio sa 7:0“.

Više korisnika srpske nacionalnosti se oglasilo sa porukom da se „svaki naš poraz prikazuje preko medija kao pobeda“, ali i sa komentarom „Pustite nas da mirno živimo“.

Bilo je i onih koji su hvalili srpskog predsednika i za nepovoljnu poziciju Srbije u dijalogu krivili bivše vlasti.

„Bravo za Predsednika, samo on i niko drugi ovakvo rešenje ne može da nađe, nije naš Predsednik kriv, kriva je vlast pre njega na čelu sa Titom koji je dao autonomiju Albancima“, poručio je jedan od korisnika.

Sa druge strane, bilo je i onih koji su ukazali na probleme ekonomske prirode, uz pitanje „je l’ njih briga što ja nemam drva i čime da ih kupim“ ili „A sta vi mislite, da li će da poskupe drva pred početak sezone???“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.