Grad Doboj podržao projekat „Spojimo decu sa KiM i Republike Srpske“

Višegrad
Foto; Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

Učešće u devetom projektu „Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“ ove godine prihvatio je i grad Doboj. Sedam dana od 19. – 20. do 26. – 27. juna deca sa KiM biće gosti svojih vršnjaka u Republici Srpskoj, saopštio je Odbor za pomoć KiM iz Republike Srpske.

Grad Doboj je četrnaesta lokalna zajednica koja se pridružila ovom jedinstvenom projektu, pored Prijedora, Trebinja, Gradiške, Bijeljine i opština: Čelinac, Višegrad, Istočno Novo Sarajevo, Milići, Šamac, Brod, Prnjavor i Stanari kao i SPKD „Prosvjeta“ Brčko.

Oni će preko svojih osnovnih škola centralnom organizacijom Odbora za pomoć KiM prihvatiti preko 500 srpske dece, starosne dobi od 10 do 15 godina i oko 75 prosvetnih radnika sa prostora KiM, odnosno iz: Kosovske Kamenice, Vitine, Gnjilana, Novog Brda, Gračanice, Lipljana, Obilića, Kosova Polja, Vučitrna, Velike Hoče, Orahovca, Kline, Goraždevca, Srbice, Istoka, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

„Ovim devetim po redu projektom prelazimo preko 5.000 dece u pratnji oko 500 prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije koji su organizacijom Odbora bili i biće gosti ukupno do sad 29 lokalnih zajednica Republike Srpske“, kaže se u saopštenju.

Osim toga, u projektu biće deca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja „Podrži me“ za koje Odbor gradi Dnevni centar „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici i jedan autobus dece iz opštine Glina sa Banije.

„Verujemo da će nam ove godine pandemija dozvoliti i da ćemo svi zajedno pobediti ovu pošast i realizovati veliki humani projekat, a to je gradnja dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici“, navode.

U ovoj godini na inicijativu Odbora predviđeno je bratimljenje nekoliko osnovnih škola i opština iz Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Za ovaj kao i za sve prethodne projekte, iz ovog Odbora navode da imaju veliku podršku najviših institucija, Ministarstva prosvete i kulture, Omladine i sporta, lokalnih zajednica, osnovnih škola i velikog broja porodica Republike Srpske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.