Gervala-Švarc: Neće biti Asocijacije, nemamo luksuz da sprovodimo štetne sporazume

Foto: Printscreen

Uprkos očekivanjima srpske strane, te povremenom isticanju međunarodnih predstavnika o obavezama koje očekuju da se ispune, kosovski političari se redovno izjašnjavaju protiv Zajednice srpskih opština, ističući da se ona neće formirati. Takođe su i protiv inicijative Otvoreni Balkan.

To je danas učinila i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc.

U svedočenju pred komisijom za evropske integracije kosovske skupštine, Gervala-Švarc je i Zajednicu opština sa srpskom većinom i Otvoreni Balkan nazvala „štetnim“ „bosanskim scenarijom“ – rečima kojima kosovski premijer i predsednica često koriste da opišu ZSO i Otvoreni Balkan.

Sporazum neće biti sproveden, potvrdila je Gervala.

„Odluke su se u prošlosti donosile sa velikom lakoćom. Asocijacija i ‘Otvoreni Balkan’ su dve teme koje smo analizirali i koje su štetne. Kažemo da su štetni i radimo na tome da onima koji žele najbolje objasnimo da su štetni. Asocijacija stvara drugu Bosnu na Kosovu. Ne želimo da budemo paralizovani kao Bosna. Nemamo luksuz da sprovodimo dogovore koji su štetni“, istakla je.

Prethodno je slično kazao i njen kolega u vladi, takođe iz Samoopredeljenja – potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač kosovske delegacije za dijalog Beograda i Prištine.

Besnik Bisljimi je na KTV pre deset dana, a neposredno po povratku iz Brisela kazao da neće doći do formiranja Zajednice srpskih opština. Ovaj zvaničnik tvrdio je da su „izmanipulisani oni Srbi koji su poverovali u obećanje Srpske liste o formiranju ZSO i glasali za ovu stranku zbog toga“.

Za to vreme, albanski premijer Edi Rama je za albanski servis Euronews-a danas potvrdio da sutra dolazi u Beograd, kako bi naredna dva dana prisustvovao sastancima upravo u vezi sa inicijativom čiji je jedan od tvoraca, a kojoj se protivi kosovska vlast – Otvoreni Balkan.

Sada već bivši makedonski premijer Zoran Zaev ujedno sutra neće doći u Beograd, upravo je potvrdio i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji se nalazi u Glazgovu. Zaev je nedavno podneo ostavku nakon gubitka na izborima.

Podršku Otvorenom Balkanu nedavno je dao i zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt Departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

I on je svedočio pred članovima potkomiteta za evropska, energetska, sajber pitanja i zaštite životne sredine, a pri Odboru za spoljne poslove u SAD prošle nedelje.

„Mi podržavamo sve inicijative koje zemlje čine u ekonomskom smislu bliže jedne drugima. Verujemo da bliža ekonomska saradnja, ne samo da se dešava, već će i nastaviti da se događa. Lideri tri zemlje koje su pokrenule ovu inicijativu Otvorenog Balkana (Srbija, Albanija i S. Makedonija), uveravaju nas da je ta inicijativa otvorena za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, a mi im verujemo. Zapravo, ona ne može da uspe bez ostale tri“.

On je tada takođe istakao i da očekuje da se ispune dogovori koji su prethodno postignuti u Briselu.

o ZSO:

Od ukupno petnaest tačaka tzv. Briselskog sporazuma, šest se odnosi na formiranje ZSO-a. Potom je 2015. godine, postignut konkretan sporazum o Opštim principima/glavnim elementima ZSO koji je potom poslat kosovskom Ustavnom sudu na razmatranje.

Kosovski Ustavni sud se u dva navrata 2015, izjasnio protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a. U prvom oglašavanju u novembru 2015. donešena je odluka o privremenoj suspenziji sporazuma, dok je mesec dana kasnije, sud odlučio da se zahtev proglasi prihvatljivim.

Iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, odluka Ustavnog suda nalaže da Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena.

O Otvorenom Balkanu:

Ideju o balkanskom mini Šengenu, inicijativi koja je letos predstavljena sa novim imenom Otvoreni Balkan, u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju  o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

U Prištini je, međutim, ideja naišla na snažne kritike i odbijanje. Među prvima i onim najglasnijim da je odbace bio je sadašnji premijer Aljbin Kurti. On se zalaže i za pokretanje nove inicijative SEFTA-u, čime bi se poništio CEFTA sporazum u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma.

Deo inicijative nisu ni Crna Gora ni Bosna i Hercegovina.

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.