Osmani za nemački list „kategorički isključila“ mogućnost formiranja ZSO

FOTO: AP Photo/Visar Kryeziu

„Nećemo menjati ustav niti dozvoliti bilo kakvo ujedinjenje gradova i zajednica koji bi stvorili monoetničku strukturu moći u našoj zemlji. To nije ni u našim interesima, ni u interesu regiona ili naših saveznika“, kazala je Vjosa Osmani.

Pred dolazak u Berlin u utorak, kosovska predsednice je govorila za Zidojče Cajtung. „Kategorički je isključila“ mogućnost izmene ustava da bi se primenio sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i samo formiranje, piše ovaj list.

„Kao opravdanje, Osmani-Sadriu se poziva na Republiku Srpsku, srpsku podregiju u Bosni i Hercegovini blizu Beograda. Njen predsednik Milorad Dodik stalno je razmišljao o otcepljenju od Bosne i Hercegovine, nakon čega bi verovatno usledilo pripajanje Srbiji“, navodi se u tekstu.

„Ako dozvolimo Srpsku asocijaciju gradova i opština na Kosovu, ovo bi bila samo preliminarna faza za Srbiju do druge Republike Srpske. Ne želimo drugu nefunkcionalnu državu poput Bosne i Hercegovine“, rekla je Osmani za ovaj medij.

Od ukupno petnaest tačaka tzv. Briselskog sporazuma, šest se odnosi na formiranje ZSO-a. Potom je 2015. godine, postignut konkretan sporazum o Opštim principima/glavnim elementima ZSO koji je potom poslat kosovskom Ustavnom sudu na razmatranje.

Kosovski Ustavni sud se u dva navrata 2015, izjasnio protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a. U prvom oglašavanju u novembru 2015. donešena je odluka o privremenoj suspenziji sporazuma, dok je mesec dana kasnije, sud odlučio da se zahtev proglasi prihvatljivim.

Iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, odluka Ustavnog suda nalaže da Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena.

„Nova predsednica Kosova dolazi u posetu Nemačkoj kako bi zatražila podršku. Zato što Srbija drži šapu na mladoj državi. U pozadini, Rusija i EU se bore za uticaj na Zapadnom Balkanu“, navodi se u uvodniku teksta „Misija nezavisnost“.

Ceo tekst preveden sa nemačkog čitajte na našem portalu sutra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.