Gervala iz Skoplja: „Otvoreni Balkan“ opasna inicijativa; makedonski ministar ne misli tako

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, ocenila je da je regionalna inicijativa koja se sada zove „Otvoreni Balkan“ opasna i da se kroz nju stvara utisak da region ima još jednu alternativu na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Kosovapress. Suprotan stav ima njen makedonski koleaga Bujar Osmani sa kojim se danas sastala u Skoplju, samo dan nakon što je u makedonskoj prestonici predstavljena ova inicijativa.

U Skoplju je juče održan regionalni ekonomski forum, a lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su tri sporazuma o saradnji, a ujedno su regionalnu inicijativu poznatiju kao mini-šengen preimenovali u „Otvoreni Balkan“.

Dan nakon toga, tokom zvanične posete Severnoj Makedoniji, kosovska ministarka spoljnih poslova još jednom je ukazala na stav kosovske vlade protiv ove inicijative.

„Kosovo inicijativu Novog Sada, nekadašnjeg mini šengena, a od juče Otvorenog Balkana, smatra opasnom. Zašto to smatramo opasnim, jer se stvara utisak da se prenosi poruka da region ima alternativu zajedničkom putu ka EU“, rekla je Gervala.

Na zajedničkoj konferenciji Gervala je kazala da nema potrebe za takvim regionalnim inicijativama sve dok su „države već deo Berlinskog procesa“, što prema njenim rečima, „otvara paralelne inicijative“.

Naglasila je da je u Berlinskom procesu, u koji su uključene sve zemlje regiona, Kosovo ravnopravan partner, kako ona navodi, sa ostalih pet balkanskih država i da otvaranje paralelnih inicijativa u suštini nije ništa novo.

„Imamo zajednički regionalni proces u kojem smo sve zemlje regiona, proces se zove Berlinski proces, tamo već nekoliko godina pokušavamo da poguramo sporazume koji pogađaju sve naše građane. U ovoj inicijativi, Kosovo je ravnopravan partner sa ostalih pet balkanskih država, i smatramo da otvaranje paralelnih inicijativa, koje u suštini nisu ništa novo, opasno za to kako sebe vidimo u regionu, a onda i kako sebe vidimo u EU“, kaže dalje Gervala, prenosi KosovaPress.

„Moj je utisak da ova inicijativa postavlja znak pitanja oko geostrateških definicija u našem regionu, jer nemaju sve zemlje istu geostratešku definiciju“, rekla je Gervala.

Ne misli tako Bujar Osmani. Smatra da Otvoreni Balkan treba da bude sveobuhvatna inicijativa.

„Ja poslednju inicijativu takođe vidim kao dodatnu vrednost u kontekstu produbljivanja regionalne saradnje bez pokušaja da se neutralizuje efekat ostalih regionalnih inicijativa. Mislim da, kako bismo oslobodili potreban potencijala u regionu, bilo kakava regionalna inicijativa treba da bude inkluzivna“, kazao je Osmani, prenose makedonski mediji.

Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina se ovoj inicijativi nisu pridružili, a reakcije iz Prištine, kao i do sadau vezi sa mini šengenom, odnosno od juče Otvorenim Balkanom, negativne su već treću godinu od kada su je tri lidera pokrenula na susretu u Novom Sadu 2019. Prednjači upravo Aljbin Kurti sa saradnicima, i ranije u opoziciji, i sada na vlasti, koji optužuje Srbiji da želi da uspostavi „hegemoniju“ kroz „novu Jugoslaviju“.

U Skoplju su tri lidera juče potpisala: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još:

Negativne reakcije u Prištini i Tirani na „Otvoreni Balkan“

Savić: Ne vidim ništa novo u „Open Balkan“, to je jednom već bilo potpisano

Vučić: Kurti greši što misli da osvaja šovinističkim porukama i zatvaranjem Prištine umesto saradnje

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.

Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje tri sporazuma i novo ime za mini-šengenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.