Savić: Ne vidim ništa novo u „Open Balkan“, to je jednom već bilo potpisano

Ljubodrag Savić
Foto: N1

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen, koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, a od juče ima novo ime – Otvoreni Balkan (Open Balkan), dobra je, jer će za te države važiti ista pravila u izvozu, uvozu robe i slobodnom pristupu radne snage, ali je to jednom već bilo potpisano i ne vidim tu ništa novo, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

„Ta inicijativa je već jednom potpisivana između tri države i dobra je jer će, naročito leti, olakšati transport robe, pošto će jedan sertifikat o fitosanitarnoj ispravnosti robe važiti na teritoriji sve tri države“, rekao je Savić, komentarišući tri potpisana memoranduma između Srbije, Makedonije i Albanije o izvozu, kretanju radne snage i saradnji u zaštiti od katastrofa.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju u Skoplju su potpisana tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a memorandume su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Savić je rekao da će ta inicijativa omogućiti da na teritoriji te tri države važe ista pravila i da će to, bez obzira što nije reč o velikim teritorijama, olakšati poslovanje privrede, pa „ko bude bolji, taj će uspeti“.

„To je već jednom potpisano 2019. godine i dogovoreno je da građani mogu putovati sa ličnim kartama i da je otvoreno tržište radne snage. Ne vidim sada ništa novo u potpisanim trilateralnim memorandumima“, rekao je Savić.

Dodao je da su potpisnici memoranduma verovatno hteli još jednom da potvrde dogovor, a da su „uskoro i izbori“.

„Kada je ta inicijativa potpisana, najviše straha u Srbiji je bilo da će radna snaga iz Albanije preplaviti srpsko tržište, ali se to nije dogodilo“, rekao je Savić i istakao da je važno da taj dogovor i funkcioniše.

Pročitajte još:

Vučić: Kurti greši što misli da osvaja šovinističkim porukama i zatvaranjem Prištine umesto saradnje

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.

Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje tri sporazuma i novo ime za mini-šengenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.