FOTO PRIČA: Opasnost vreba sa jednog mitrovičkog solitera

Na jednom od najviših mitrovičkih solitera, u ulici Kralja Petra I, u naselju "Srez", nekoliko kvadrata fasade preti da odpadne. Jedan deo fasade u gornjem delu zgrade se već obrušio, a po rečima stanara, postoji opasnost da se svakog trenutka obruši i veći deo fasade i tako izazove potencijalnu opasnost po prolaznike, ali i parkirana vozila. 

Ovaj mitrovički soliter ima 15 spratova i ukupno 52 stana. Po rečima jednog od stanara ove zgrade, Grigorija Jevđića, fasada koja "godinama otpada" je u "očajnom stanju" i "preti da nekom ugrozi život".

"U celom ovom delu, opština Severna Mitrovica je izvodila radove na fasadama okolnih zgrada, osim na našem soliteru. Više puta smo se pismenim zahtevom obraćali ovoj opštini da nam sanira krov koji prokišnjava i odradi fasadu koja odpada," kaže u razgovoru za naš portal Jevđić i pokazuje deo koji se upravo obrušio, a koji je ispred zgrade zatekao po povratku sa posla kući. 

Jevđić pominje i ostale probleme koji se pojavljuju u soliteru, ali i napore da se oni reše. "U podrumu su se godinama izlivale fekalije iz dotrajalih cevi kanalizacije. To smo zavšili mojim zalaganjem i dobrom voljom direktora vodovoda i članova Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica," dodaje on.

Šta stanari mogu da urade i održavaju sami stanove i soliter u kom žive, pitamo Jevđića.

"Stanari ove zgrade su mahom nezaposlena, socijalno ugrožena, stara i iznemogla lica i nisu spremna da reše problem dotrajale fasade," odgovara i dodaje: 

"Možda ova tema, u ovom trenutku, nije interesantna ni za medije, niti za lokalnu samoupravu, ali ako se desi ono najgore biće kasno." 

U poslednjih godinu dana određeni broj fasada na mitrovičkim zgradama je saniran ili obnovljen. Međutim, fasade nekih od najstarijih mitrovičkih zgrada još uvek nisu popravljene, iako su rađene pre više desetina godina. 

U proteklih nekoliko meseci, našoj redakciji pristizala su upravo pitanja vezana za kriterijume po kojima se biraju zgrade na kojima će biti popravljena fasada. KoSSev je pitanja građana prosledio i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, kao i opštinskoj administraciji Severna Mitrovica još u oktobru protekle godine, a odgovor na njih još uvek nismo dobili.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.