Kosovo bez članstva u Arbitražnom sudu: Nema podršku zemalja Kvinte

"Prvu diplomatsku bitku u 2016. Kosovo je izgubilo u Hagu, u pokušaju da pristupi Stalnom arbitražnom sudu," piše kosovski portal Koha.

Kosovo je trebalo da postane član ovog suda u januaru ove godine, a nakon što je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova u novembru 2015. predalo dokumenta za članstvo u ovaj sud. Tada je iz ovog ministarstva poručeno i da članstvo u Stalnom arbitražnom sudu (CPA), "osim što konsoliduje međunarodni subjektivitet Kosova," obezbeđuje Kosovo "važnim alatom za rešavanje različitih međunarodnih sporova sa drugim zemljama, ili strankama".

Međutim, kako Koha navodi, Kosovo nije uspelo da se učlani u CPA, jer "za ovo članstvo nije imalo nikakvu podršku SAD, ili drugih zemalja Kvinte."

Ovaj prištinski portal podseća i da je neuspeh Kosova u ovoj diplomatskoj borbi usledio samo dva meseca posle neuspeha da se učlani u UNESCO, za šta nije dobilo podršku "svih zemalja koje su priznale državnost Kosova", i ističe da zvanična Priština još nije podnela zahtev za članstvo u Savet Evrope i da pokušava da "zataška propuste" koji su i "veliki troškovi". 

Dokumente o pristupanju Stalnom arbitražnom sudu je u ime Kosova, u novembru 2015., potpisao ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade, Hašim Tači, dok je dokumenta primio šef divizije za ugovore Ministarstva spoljnih poslova Holandije, Josef Damoisu, u prisustvu generalnog sekretara Stalnog biroa Haške konferencije, Kristofa Bernaskonija. Tada je i najavljeno da će Kosovo u januaru 2016. postati član Stalnog arbitražnog suda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.