Pomoć Istočnoameričke eparhije Srbima na KiM

Foto: Sabornik

Odeljenje za Crkvenu Prosvetu Eparhije istočnoameričke uputilo je dve tone pomoći srpskom narodu na KiM-u u vrednosti od 23.000 američkih dolara. U okviru ove humanitarne akcije, simbolično nazvane ”Ugrejmo im srca”, kako prenosi Sabornik, prikupljena su i značajna novčana sredstva koja su upućena fondu pri Eparhiji raškoprizrenskoj namenjenom za kupovinu kuća ili zemljišta na teritoriji Кosova i Metohije.

Sa blagoslovom Episkopa ističnoameričkog Irineja, sveštenstvo i narod ove Eparhije prikupljali su pomoć, a iz Eparhije ističu da su posebno srećni što je učešće u akciji uzeo veliki broj mlađih ljudi sa područja istočnoameričke eparhije.

“Veliki broj paketa i finansijskih priloga je stigao iz raznih parohija Eparhije istočnoameričke. Donacije su dolazile i od porodica koje ne žive na teritoriji Eparhije istočnomeričke. Učestvovale su i porodice pravoslavnih Grka. Znatan broj sveštenika, naroda, studenata, mladih i dece svih naših parohija učestvovao je u ovoj haritativnoj akciji. Prilikom pakovanja poštovani su svi carinski propisi” – ističu u Eparhiji istočnoameričkoj i posebnu zahvalnost upućuju svešteniku Iliji Vilisu iz Grčke Arhiepiskopije, čije je crkva Hrista Spasitelja u mestu Raj (Njujork), ustupila svoje prostorije za skladištenje robe.

Zbog korona virusa humanitarna pomoć je bila zadržana na aerodromu JFК u Njujorku oko tri meseca, da bi je eparhija raškoprizrenska konačno preuzela 9. jula i ona će biti podeljena Srbima na KiM, prenosi Sabornik.

Iznos od 13.400 dolara Eparhija ističnoamerička uplatila je na račun Eparhije raškoprizrenske i ovaj prilog će, blagoslovom Episkopa Teodosija, biti iskorišćen za fond pri Eparhiji raškoprizrenskoj namenjen za kupovinu kuća ili zemljišta na teritoriji Кosova i Metohije.

Ovim fondom Eparhija raškoprizrenska želi da ohrabri ostanak (povratak) Srba, budući da kupljena zemlja i nekretnine ostaju u trajnom vlasništvu Eparhije raškoprizrenske.

”Eparhija istočnoamerička ističe radost da je imala priliku da učestvuje u ovoj plemenitoj akciji i da ovom finansijskom donacijom bude aktivni priložnik u povraćaju imovine kojom rukovodi Eparhija raškoprizrenska Srpske Pravoslavne Crkve”, poručuju iz istočnoameričke eparhije.

SabornikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.