Bolton potvrdio da se razgovaralo o razmeni teritorija

Lideri Srbije i Kosova su još 2018. godine razgovarali o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju kosovskog pitanja, izjavio je bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton za FPA.

Bivši savetnik predsednika SAD govorio je o ideji razmeni teritorija kao i o rešavanju kosovskog pitanja tokom predstavljanja svoje nove knjige „The Room Where it Happened“ za FPA.

Deo razgovora o Kosovu možete čuti od 21:30.

„U slučaju Kosova i Srbije, postojale su indikacije još rane 2018. da su lideri hteli da ta pitanja reše jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju. Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija“, rekao je Bolton.

Kaže da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

„U delovima Balkana, Nemačke, zapadne Evrope, to je dočekano sa gnušanjem jer se plaše da bi razmena teritorija mogla da dovede do razmene bilo gde jer se to dešava u istoriji“.

Podsetimo, Bolton je još 2018. godine govorio o želji vlada u Beogradu i Prištini da „tiho pregovaraju“ o razmeni teritorija, naznačivši da SAD ne isključuju ovu ideju kao rešenje.

„Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome uzajamno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo,“ kazao je Bolton u vreme kada je vršio funkciju savetnika predsednika Trampa.

Ujedno je isključio mogućnost da bi bilo ko u Evropi pokuša da „spreči to ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje.“

Bolton je praktično ovim potvrdio ono što dva predsednika sve vreme demantuju – da se razgovara o etničkoj podeli, odnosno etničkom razgraničenju ili razmeni teritorija između Srba i Albanaca.

Iako demantuju, istovremeno oba predsednika u javnost iznose izjave u kojima povrđuju i da žele, odnosno, da se zalažu za ovakav rasplet kosovskog pitanja.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači, već više godina govore javno o tome da se zalažu za ideje „razgraničenja“, kako to naziva Vučić, odnosno „korekcije granica“, kako to naziva Tači.

Tokom kasnog proleća, leta i jeseni 2018, Tači je imao seriju javnih nastupa i poruka o prisajedinjenju tri opštine s juga sa Kosovom, a sa druge strane u to vreme – duži izostanak reakcije srpskih zvaničnika.

Poslednju seriju ovakvih izjava Tači je imao neposredno pre zakazanog sastanka u Vašingtonu za 27. jun, gde je trebalo da se sastanu delegacije Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela. Tači je u više intervjua izjavljivao da „sanja da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu“, ali je istovremeno i demantovao da se o podeli ikada razgovaralo, a posebno u Vašingtonu.

Sastanak u Vašingtonu, međutim, otkazan je dva dana pre nego što je trebalo da se održi, a nakon što je Specijalno tužilaštvo izašlo u javnost sa informacijom da je predalo predlog optužnice Specijlanom sudu protiv samog Tačija, predsednika PDK, Kadrija Veseljija i drugih za ratne zločine.

I Vučić, uprkos tome što govori da se zalaže za „razgraničenje sa Albancima“, redovno demantuje da postoji bilo kakav dogovor o razmeni teritorija, kao i to da se o tome ikada razgovaralo.

Tako je nedavno kazao da ponudu o razmeni teritorija – sela iz opština na Severu Kosova za opštine na jugu Srbije – Preševo, Medveđu i Bujanovac, nikada i ni od koga nije dobio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.