Express: Demokratska stranka u Albaniji podnela nacrt rezolucije o „srpskom genocidu“ na Kosovu

Enkeljejd Aljibeaj
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratska stranka podnela je albanskom parlamentu nacrt rezolucije kojom se osuđuje srpski masakr i genocid na Kosovu. Kako se saznaje, predsednik poslaničke grupe Demokratske partije, Enkeljejd Aljibeaj (Enkelejd Alibeaj) podneo je albanskom parlamentu ovu rezoluciju koju je ranije obećala Demokratska partija.

U rezoluciji se naglašava i koristi termin „genocid“ za nasilje koje su počinile srpske snage na teritoriji Kosova.

Zasnovana je na izveštaju specijalnog izvestioca UN-a A/53/322 Generalne Skupštine UN, dt. 11. 09. 1998, za ubistva i pogubljenja albanskih stanovnika u njihovim naseljima i veliki broj deportovanih; kao i izjavi generalnog sekretara UN na 53. sednici Komisije UN-a za ljudska prava, E/CN.4/1999/SR.19, dt. 9. jul 1999. za kraj 20. veka „pod crnim oblacima genocida“, koji karakteriše i kampanja etničkog čišćenja koju su srpske vlasti sprovodile na Kosovu, a koja izgleda ima samo jedan cilj: proterivanje sa Kosova ili da se ubije što veći broj etničkih Albanaca, uskraćujući im osnovna prava na život, slobodu i bezbednost”;

Rezolucija se odnosi na zločine koje su srpske snage počinile državno planiranom i institucionalizovanom kampanjom s ciljem nestanka Albanaca i nasilne promene nacionalnog sastava, što je rezultiralo proterivanjem oko milion ljudi (praćeno oduzimanjem ličnih dokumenata, vozila ili bilo čega sa ciljem uništavanja dokaza o njihovom identitetu i državnoj pripadnosti), ubistvima oko 12 hiljada nezaštićenih civila svih nacionalnosti, uključujući 1.392 dece i 1739 žena;

Takođe, po tom osnovu je identifikovano 100 kolektivnih masakara evidentiranih nad civilnim stanovništvom Kosova, uglavnom Albancima, uz uništavanje naselja i kuća u mnogim gradovima i selima na teritoriji Kosova; imajući u vidu užase ovih brutalnih radnji koje uključuju živo spaljivanje u prisustvu članova porodice, brutalno ubistvo dece, žena i staraca kao u Likošanu, gde su od 28. februara do 1. marta 1998. godine bile 24 civilne žrtve.

KoSSev: Podsetimo, Demokratska stranka u Albaniji podnela je nedavno parlamentu u ovoj zemlji još jednu Rezoluciju u vezi sa genocidom – rezoluciju o priznavanju da su zločini počinjeni u Srebrenici u julu 1995. godine genocid.

Međutim, kako su tada javili mediji, albanski parlament je odbio zahtev opozicione stranke da preispita i podrži rezoluciju i to glasovima poslanika Socijalističke partije koji čine većinu u albanskom parlamentu.

Bivši albanski premijer, Salji Beriša (Sali Berisha) optužio je tada lidere Albanije za „prijateljske odnose“ sa predsednikom Srbije, a dok je premijer Albanije, Edi Rama, potom negirao da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije i kazao da su zapravo odbili da se održi sednica na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji.

Za razliku od Albanije poslanici kosovske skupštine usvojili su jula meseca prošle godine Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Inicijativu za usvajanje ove rezolucije u kosovskoj skupštini pokrenula je bošnjačka koalicija Vakat, a podržale su je sve parlamentarne grupe u kosovskoj skupštini.

Kosovski parlament je još 2019. godine takođe usvojio Rezoluciju o „genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločina bivšeg režima srpske države, počinjenih na Kosovu“.

Ovaj potez Prištine izazvao je nezadovoljstvo Kosovskog fonda za humanitarno pravo koji je tada poručio skupštini da bi trebalo da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle više od 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.