Osmani, Kurti i Konjufca na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte

FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca i premijer, Aljbin Kurti, sastali su se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu. Razgovarali su o jačanju vladavine prava.

Iz kosovskog predsedništva preciziraju da je glavna tema bila koordinacija kosovskih institucija sa zemljama Kvinte i EU o „veting“ procesu.

„Institucionalni lideri su preneli poruke o neotuđivoj i vitalnoj važnosti izgradnje održivog i dugoročnog ‘veting’ sistema, kako bi se garantovao pravosudni sistem visokog integriteta, profesionalizma i efikasnosti, koji odgovara potrebama građana za pravdom“, navodi se u saopštenju.

Oni su takođe, kako je saopšteno, ponovili „posvećenost kosovskih institucija da izgrade i sprovedu ovaj proces uz poštovanje najviših evropskih standarda, koji garantuju nezavisnost, efikasnost i delotvornost pravosudnih institucija.

Kosovsko predsedništvo da je u vezi sa ovim pitanjem Kosovo već zatražilo mišljenje Venecijanske komisije.

Kosovska predsednica se danas ujedno odvojeno susrela i sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu, Nikolasom Ebotom.

Oni su razgovarali o najnovijim dešavanjima na Kosovu u regionu i Evropi, uključujući i o koordinaciji o spoljnoj politici, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.