EULEX pozdravio deeskalaciju i uklanjanje, kako su opisali, nelegalnih barikada

eulex most ibar
FOTO: KoSSev

EULEX je pozdravio deeskalaciju tenzija na Severu Kosova i vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri severne opštine nakon uklanjanja, kako su okarakterisali – nelegalnih barikada.

„Od dana kada su barikade postavljene do dana kada su uklonjene, EULEX je podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i KFOR-om“.

Inače, u saopštenju EU i SAD, barikade su opisane kao „mirne“.

Objasnio je da je EULEX na zvanične zahteve Kosovske policije do sada odgovorio sa značajnim povećanjem svojih izviđačkih patrola 24/7 i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu Kosova, kako bi pažljivo pratili bezbednosnu situaciju na terenu.

Takođe i sa isporukom 17. decembra osnovnih potrepština službenicima Policije Kosova na zajedničkom prelazu Rudnica/Jarinje; Praćenjem redovnih policajaca KP koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra

U skladu sa svojim mandatom, koji predviđa robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa, EULEX takođe pažljivo prati slučaj D.P. kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti.

Izlistali su i ono što vide konkretno kao aktivnosti u vezi sa hapšenjem bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića: Zalagala se za zaštitu njegovih osnovnih prava, omogućila je transport lekova za njega, obavila dva lekarska pregleda 17. i 24. decembra, a na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, te pružila podršku Policiji Kosova u njegovom prebacivanju nazad u Kosovsku Mitrovicu 28. decembra, po zvaničnom zahtevu kosovskih vlasti i u skladu sa odlukom o stavljanju Pantića u kućni pritvor.

„Međutim, bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje. EULEX može samo delimično da popuni ovaj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava. Stoga je od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija Policije Kosova i pravosuđa“, navedeno je u saopštenju.

U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbednost svih njegovih zajednica.

U tom cilju, EULEX će pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava

„U tom pogledu i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka“, zaključio je EULEX.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.